Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
20. 3. 2014,
9.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Osama bin Laden

Četrtek, 20. 3. 2014, 9.56

7 let, 12 mesecev

Kaj je Osama bin Laden počel 11. septembra 2001

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zet Osame bin Ladna je na sojenju povedal, kaj je prvi človek mednarodne teroristične mreže Al Kaida delal 11. septembra 2001, na dan, ko se je zgodil najhujši teroristični napad na ameriških tleh.

Na civilnem sodišču v New Yorku sodijo 48-letnemu Sulaimanu Abu Ghaithu zaradi obtožb o terorizmu. Moški, za katerega ameriški tožilci trdijo, da je bil predstavnik Al Kaide po napadih 11. septembra, se je izrekel za nedolžnega glede obtožb o ubijanju Američanov, njegov odvetnik pa trdi, da ni vnaprej vedel za teroristične napade 11. septembra.

Abu Ghaith je najvišji bin Ladnov svetovalec, ki mu sodijo in je poleg tega tudi pričal na sojenju. Porotnike je popeljal v bin Ladnovo jamo v Afganistanu.

Na sodišču je Abu Ghaith povedal, da je prispel v Afganistan junija 2001, ker je imel "resno željo, da spozna novo islamistično vlado". V Afganistanu so tedaj vladali talibani.

Postal bin Ladnov zet Nekaj ur zatem, ko sta se dve letali zaleteli v dvojčka trgovinskega centra v New Yorku, je bin Laden poslal svojega pomočnika, da je Abu Ghaitha pripeljal na sestanek. Po okoli treh urah vožnje iz Kandaharja sredi noči je prispel do jame sredi afganistanskih gora. Bin Ladna je srečal "v jami znotraj gore na težko dostopnem terenu".

"Zanimalo me je, kaj ima, kaj si želi," je povedal o prvem človeku Al Kaide, ki je pozneje postal njegov tast. Ko je spoznal Bin Ladna, mu je ta po njegovih besedah dejal: "Veste, kaj se je zgodilo? Mi smo tisti, ki smo to naredili." Bin Laden je nato Abu Ghaitha vprašal, kaj meni, da se bo zgodilo po napadih.

"Preveč pesimističen si" Bin Ladnu je pojasnil, da ni vojaški analitik, a bin Laden je vztrajal, zato mu je odgovoril s predvidevanjem, da ZDA, "če se dokaže, da si ti odgovoren za to, ne bodo odnehale, dokler ne dosežejo dvojega: ubijejo tebe in uničijo talibanske države".

Bin Laden je odvrnil: "Preveč pesimističen si." "Jaz sem odgovoril: 'Vprašali ste me za mnenje, to je moje mnenje'." "Svetu želim nekaj sporočiti. Želim, da ti dostaviš to sporočilo," je bin Laden dejal Abu Ghaithu. Američani so bin Ladna ubili 2. maja 2011 v Abotabadu v Pakistanu.

Tožilstvo trdi, da je Abu Ghaith uporabil "morilsko moč svojih besed", da je spodbujal islamske bojevnike proti ZDA po napadih 11. septembra 2001. Tožilstvo trdi tudi, da je Abu Ghaith privolil v nastopanje v propagandnih videoposnetkih po 11. septembru. V teh so spodbujali k nadaljnjemu nasilju, medtem ko so ameriške "zgradbe še vedno gorele". Na videoposnetku, prvem po 11. septembru, Abu Ghaith sedi poleg bin Ladna, pohvali napade in opozori, da bodo podobni napadi še sledili.

Bojevnike naj bi učil milosti Abu Ghaith trdi, da ni vedel za napade, je pa priznal, da je v kampih za urjenje slišal, da se nekaj pripravlja. Med pričanjem je razkril, da ga je bin Laden prosil, naj bojevnike, ki so se urili v kampih Al Kaide, uči milosti.

Kuvajtski pridigar je na sojenju pričal, da so bili omenjeni videoposnetki zasnovani na "citatih in točkah šejka Osame" ter da so bili verske pridige, namenjene spodbujanju muslimanov k boju proti zatiranju.

Abu Ghaitha so prijeli lani v Turčiji, a izpustili. Turške oblasti so ga nato deportirale v Kuvajt, a so ga Jordanske oblasti na meji prijele in predale Američanom. Odpeljali so ga v New York na sojenje. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi dosmrtna ječa.

Ne spreglejte