SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj čaka Grčijo: grozljiv konec ali groza brez konca?

2

termometer

Pogovori med Grčijo in državami evroobmočja glede programa reform so zašli skorajda v slepo ulico. Nihče ne pričakuje več, da bodo kmalu našli za obe strani sprejemljive rešitve.

Atene so se 20. februarja pisno zavezale, da bodo do konca aprila predložile program reform. Šele če (ko) se bo to zgodilo, se lahko Grčiji izplača pomoč iz izvirnega reševalnega svežnja.

Še eno "usodno" evro-grško srečanje – tokrat v Rigi Naslednji vrh finančnih ministrov bo 24. aprila v estonski prestolnici Rigi, toda nihče ne pričakuje, da bo do omenjenega srečanja ali na njem dosežen kakšen preboj. Zdaj je celo slišati, da sploh ni potrebno, da Grčija predloži program reform do vrha v Rigi, ampak da je čas tudi po tem.

EU in Grčija se tako vrtita v začaranem krogu, tujina pa ugiba, kdaj bo egejski državi zmanjkalo denarja. Pred dnevi je Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) plačala 460 milijonov evrov posojil, toda vprašanje je, koliko denarja ima še na razpolago.

Letos mora Grčija upnikom vrniti še 16 milijard evrov Vprašanje, na katerega pozna odgovor samo vlada Aleksisa Ciprasa, kot tisti končni mesec, ko bo državi ob Egejskem morju zmanjkalo denarja (če ne bo pomoči od nikoder), pa se omenja julij. Grčija mora sicer letos od aprila do decembra upnikom vrniti skoraj 16 milijard evrov.

Kakšen bo razplet grške drame v prihodnjih mesecih? Bo prišel grozljiv konec (izstop iz evra) ali groza brez konca (nadaljevanje obstoječega stanja, ko bo tujina z denarjem še držala nad gladino Grčijo, spremenilo pa se ne bo nič)?

Po napovedih nemškega tednika Focus so mogoči naslednji scenariji:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin