Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2019,
11.55

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Libra Facebook Francija Italija

Petek, 18. 10. 2019, 11.55

4 leta, 6 mesecev

Francija, Italija in Nemčija se pripravljajo na blokado libre v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Facebook libra | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francija, Italija in Nemčija pripravljajo skupne ukrepe za blokado uvedbe načrtovane Facebookove digitalne valute libra v Evropi, je danes povedal francoski gospodarski minister Bruno Le Maire. "Libra na evropskem ozemlju ni dobrodošla," je dejal novinarjem ob robu zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Washingtonu.

Kot je pojasnil Bruno Le Maire, bodo ukrepali, ker je na kocki suverenost držav. Vprašanje suverenosti je navedel že v četrtek, ko je predstavil skupno izjavo skupine najbolj razvitih svetovnih gospodarstev G7. "Ključno vprašanje je vprašanje suverenosti. Ali res želimo, da zasebne družbe pridobijo enako moč in suverenost, kot jo imajo demokratične države?" je takrat poudaril Le Maire. Dodal je, da gre za vprašanje demokracije, ne le preprosto ekonomsko vprašanje.

Libra
Novice Vse, kar morate vedeti o novi valuti libra, ki prihaja leta 2020

G7 pozval k previdnosti pri libri

Skupina G7 je sicer v skupni izjavi menila, da libre ne bi smeli izdati, dokler institucije zadovoljivo ne naslovijo tveganj, povezanih z njo. Noben tak projekt ne bi smel začeti delovati, dokler pristojne institucije zadovoljivo ne naslovijo tveganj, povezanih z regulacijo, pranjem denarja in financiranjem terorizma, so prepričane države iz skupine G7. Že junija so se finančni ministri G7 strinjali, da tovrstne digitalne valute pomenijo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo uvedbo.

Kritike na račun libre že od vsega začetka prihajajo tako iz vrst vlad, centralnih bank, regulatorjev in nadzornikov finančnega sistema kot tudi tehnoloških strokovnjakov z vsega sveta. V Evropi se je preverjanja morebitnih učinkov libre na konkurenco lotila Evropska komisija, kritična pa je tudi Evropska centralna banka.

Libra
Novice Facebookova kriptovaluta bi lahko ogrozila evro

Zuckerberg: Libro bomo lansirali ne glede na kritike

Tudi zato v Združenju Libra, ki ga je Facebook ustanovil z namenom vzpostavitve nove digitalne valute, ne izključujejo zamika uradne predstavitve valute, ki je načrtovano za sredino prihodnjega leta. "Naš cilj je ustvariti trdno in trajno valuto, ki bo preživela tudi dolgoročno," je na torkovi predstavitvi članov združenja poudaril njegov generalni direktor Bertrand Perez.

Tudi glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat zatrdil, da bo libra lansirana ne glede na kritike, priznal pa je, da bodo zaradi vseh nenaklonjenih odzivov morda potrebovali več časa. Projekt vzpostavitve libre je sicer zapustilo več pomembnih partnerjev, med njimi Mastercard, Visa, Paypal, Ebay in Stripe. To je po mnenju analitikov precej zamajalo zaupanje v projekt, a je Facebook zatrdil, da ne nameravajo odnehati.

Ne spreglejte