Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
8.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja

Petek, 26. 4. 2013, 8.13

8 let, 1 mesec

Južna Koreja bo umaknila svoje delavce iz Kaesonga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Južna Koreja je pozvala Severno Korejo k pogovorom o skupnem industrijskem kompleksu Kaesong, vendar se Pjongjang na pozive ni odzval. Južna Koreja se je odločila za umik svojih delavcev.

Južna Koreja je svojo severno sosedo pozvala k pogovorom o prihodnosti skupnega industrijskega kompleksa Kaesong, hkrati pa povedala, da bo morala, če se Severna Koreja ne odzove, ukrepati. Po izteku 24-urnega ultimata je Severna Koreja zavrnila poziv k pogovorom, zato je Južna Koreja napovedala umik svojih delavcev iz skupnega industrijskega kompleksa.

Kako naj bi to tehnično izvedli, pa še ni povsem jasno, saj so južnokorejski delavci, ki so še ostali v tem kompleksu, tam pravzaprav varovali lastne investicije

Kompleks je bil edini simbol sodelovanja med državama Pjongjang je 9. aprila ustavil sodelovanje z južno sosedo v industrijskem kompleksu, iz njega pa umaknil svojo delovno silo. Leta 2004 zgrajeni kompleks, v katerem je za 123 južnokorejskih podjetij delalo okoli 53.000 delavcev, je sicer še edini preživeli simbol sodelovanja med Korejama. V preteklosti nobena od strani ni dopustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je sicer ključen vir deviz za obubožano Severno Korejo.

Industrijski kompleks je prenehal delovati zaradi zaostritve krize na Korejskem polotoku, ki je posledica februarskega jedrskega poskusa Severne Koreje in sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov proti njej.

Južnokorejskim delavcem primanjkuje hrane in zdravil V kompleksu je še vedno 175 delavcev iz Južne Koreje, po poročanju državnih medijev pa naj bi jim primanjkovalo hrane in zdravil, saj je Severna Koreja prepovedala dobavo novih zlog z juga v industrijski park, ki je v Severni Koreji. "Ker naši državljani, ki so še vedno v Kaesongu, preživljajo težke čase zaradi severnokorejskih nepravičnih odločitev, smo se odločili, da bomo vse pripeljali nazaj domov, kjer jim lahko zagotovimo varnost," je povedal minister južnokorejskega ministrstva za združitev Rju Kihl Džae.

Ne spreglejte