Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
20.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jean Claude Juncker Evropska komisija nezaupnica

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 20.29

7 let, 12 mesecev

Junckerju se ni treba bati, nezaupnice ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja se v četrtek ni treba bati glasovanja o nezaupnici, je potrdila današnja razprava v Evropskem parlamentu.

Predlagatelji, evroskeptiki in skrajna desnica, lahko pričakujejo le glasove iz vrst zmernih evroskeptikov, preostale politične skupine so napovedale podporo Junckerjevi komisiji.

Le šov evroskeptikov in skrajne desnice "O tej nezaupnici ne bi smeli izgubiti preveč besed, saj ni nič več kot igrica dveh skupin," je razmere opisal vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt. "Vrnimo se k delu in v četrtek glasujmo proti tej neumni nezaupnici," je pozval.

Nezaupnico Junckerjevi komisiji so po izbruhu luksemburške davčne afere LuxLeaks predlagali evroskeptiki pod vodstvom Britanca Nigela Faragea ob podpori skrajno desnih samostojnih poslancev, zbranih okoli vodje francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Da gre le za šov evroskeptikov in skrajne desnice, ki so s to pobudo proevropski koaliciji pokazali mišice, je uvodoma potrdil sam avtor nezaupnice, Italijan Marco Zanni iz evroskeptične politične skupine Evropa svobode in neposredne demokracije.

Ta hiša znova dokazuje, da je "tempelj evropske hipokrizije", je poudaril Zanni ter napadel vseh pet političnih skupin, ki se pobudi ne želijo pridružiti. "Če bi imeli vsaj trohico dostojanstva, bi odstopili," je pozval Junckerja.

Juncker: Mojo komisijo pustite pri miru Juncker, ki je bil na trenutke videti precej zdolgočasen, je potrdil predanost boju proti izogibanju davkom ter se vprašal o pomenu te pobude. Avtorjem je sporočil, da so očitki, da je prijatelj velikega kapitala, v multinacionalkah sprožili smeh.

Ob tem je Luksemburžan, ki ga je v parlamentu spremljala vsa ekipa razen komisarja za digitalno agendo Güntherja Oettingerja, evropske poslance tudi pozval, naj pustijo njegovo komisijo pri miru in njega osebno pozovejo k odstopu, če si to želijo.

"Velika je skušnjava, da bi odgovoril le gospe Le Penovi, ki me vselej obsipa z nežnostjo" V razpravi se je danes oglasila tudi Le Penova, ki je med drugim poudarila, da je Juncker kot vodja boja proti izogibanju davkom tako verodostojen kakor Al Capone kot vodja varnostnega in etičnega odbora.

"Velika je skušnjava, da bi odgovoril le gospe Le Penovi, ki me vselej obsipa z nežnostjo," je odgovoril Juncker, ki je za konec opozoril, da mora vsaka članica pripomoči k boju proti izogibanju davkom, ter spomnil na omejeno navdušenje nad njegovimi načrti.

Evropski poslanci bodo o nezaupnici Junckerjevi komisiji glasovali v četrtek opoldne. Za razrešitev mora predlog dobiti dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino, kar je 376 od 751 parlamentarcev.

Parlament nezaupnice še ni izrekel. Grozila je komisiji Jacquesa Santerja, ki pa je marca 1999 sama odstopila. Leta 2005 je parlament glasoval o nezaupnici komisiji Joseja Manuela Barrosa zaradi njegovih počitnic na jahti grškega mogotca Spirosa Lacisa.

Ne spreglejte