Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
14.27

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Japonska Okinava

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 14.27

3 leta

Jezo Japoncev spodbudila še ena aretacija ameriškega marinca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav ameriška vojska, ki ima oporišče v Okinavi na Japonskem, poskuša svoje pripadnike spraviti v red, se ji to ni posrečilo.

Pred mesecem dni sta za ogorčenje prebivalcev Okinave na Japonskem poskrbela dva pripadnika ameriške mornarice, ki naj bi posilila domačinko, zadnji incident pa je prispeval k še hitrejšemu slabšanju odnosov med Japonsko in ZDA. Okinavska policija je namreč v nedeljo aretirala vinjenega ameriškega marinca Tomasa Chanqueta, ki je vdrl v sobo enega izmed stanovanj v mestu in zaspal na postelji, dokler ga ni opazil eden od stanovalcev. Marinca so okinavske oblasti že obtožile motenja posesti, policija pa še preiskuje, ali je morda marinec kršil policijsko uro in se napil zunaj ameriškega oporišča.

Prebivalci so razjarjeni Prebivalci Okinave so že izrazili svojo jezo in zahtevali, da ameriška vojska poskrbi za ustrezno kaznovanje svojih pripadnikov. Ameriška vojska je sicer že pred časom uvedla strožje disciplinske kazni, kljub temu pa se izgredi pripadnikov ameriške vojske nadaljujejo, s čimer jeza prebivalcev raste.

Nedeljski incident je še posebej odmeven, saj je bil v Okinavi na obisku cesar Akihito. "Preveč sem ogorčen, da bi sploh kaj rekel. Dogodek je popolnoma smešen in obžalovanja vreden. Zaradi incidenta bom ostreje protestiral pri japonski in ameriški vladi, saj morajo nekaj storiti," je povedal okinavski guverner Hirokazu Nakaima.

O dogodkih v Okinavi tudi Noda in Obama Pričakuje se, da bosta o težavah v Okinavi spregovorila tudi japonski premier Jošihiko Noda in ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo v torek mudil na srečanju Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži, je poročala japonska tiskovna agencija Kjodo.

Pretekli mesec sta sicer dva pripadnika ameriške mornarice posilila domačinko, zaradi česar so poveljniki ameriške vojske odredili obvezno policijsko uro za vse ameriške čete na Japonskem. Le teden pozneje je eden od pilotov napadel najstnika, zato so Japonci vse manj naklonjeni prisotnosti Američanov v Okinavi. Zaradi nedeljskega incidenta so okinavske oblasti tudi podvomile o učinkovitosti policijske ure in pozvale ameriško veleposlaništvo na Japonskem, naj zagotovi spoštovanje policijske ure.

Regionalni državni zbor potrdil resolucijo, v kateri je obsodil incidente V petek je sicer okinavski državni zbor potrdil resolucijo, v katerem protestirajo proti incidentom, ki so jih v Okinavi zakrivili Američani, hkrati pa so pozvali k strožjim ukrepom ter prizadevanjem za zmanjšanje števila čet v Okinavi in preostali Japonski.

Ne spreglejte