Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2011,
11.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kriza predsednik

Nedelja, 1. 5. 2011, 11.37

7 let, 12 mesecev

Jemenski predsednik zavrnil podpis načrta o izhodu iz krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Posrednik iz Zalivskega sveta za sodelovanje (CCG) je v zapustil jemensko prestolnico Sana, saj mu svojega poslanstva ni uspelo izpolniti.

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je namreč zavrnil podpis načrta za izhod države iz krize, ki med drugim predvideva tudi njegov odstop. Mesec po ustanovitvi vlade bi moral Saleh odstopiti Po navedbah predstavnika opozicije Mohameda Katanija je Saleh prvemu možu CCG Abdulatifu al Zajaniju zatrdil, da ne bo podpisal načrta za izhod iz krize. Zajani je predsednikovo stališče že posredoval opozicijski stranki Skupni forum, ta pa še vedno zahteva, da Saleh dogovor podpiše. Po prvotnem načrtu naj bi Saleh dogovor podpisal danes v Rijadu v prisotnosti vodij diplomacij pri CCG (Savdske Arabije, Bahrajna, Združenih arabskih emiratov, Kuvajta, Omana in Katarja), predvideva pa ustanovitev vlade narodne enotnosti, 30 dni po ustanovitvi vlade pa bi moral Saleh odstopiti.

Zagotovitev imunitete za Saleha Dogovor predvideva tudi zagotovitev imunitete za Saleha in njegove sodelavce, predsedniške volitve v 60 dneh po Salehovem odstopu ter oblikovanje nove ustave, o kateri bi nato glasovali na referendumu.

Načrt sta sicer pred tem že potrdili opozicija in vladajoča stranka Generalni ljudski kongres (CPG), vendar ga sam Saleh izrecno ni potrdil. Pred srečanjem s posrednikom CCG se je Saleh sicer sestal z več kot 400 člani vlade, parlamenta in stranke CPG ter z njimi razpravljal o načrtu.

Opozicija zavrnila udeležbo v Rijadu Vladajoča stranka je potrdila, da naj bi podpredsednik stranke Abdel Karim al Iriani, Salehov politični svetovalec, vodil vladno delegacijo v Rijadu. Opozicija pa je udeležbo v Rijadu zavrnila, če sam predsednik ne bo podpisal dogovora. Ob tem je namestnik generalnega sekretarja stranke CPG Sultan Al Barakani sicer dejal, da je Saleh pripravljen podpisati dogovor kot predsednik stranke CPG, vendar ne kot predsednik republike.

V minulih dneh je opozicija predsednikov režim obtožila, da skuša spodbijati sporazum, odgovoren pa naj bi bil tudi za "surov pokol", ko je bilo na protestih v prestolnici Sana ubitih 13 protestnikov.

V nasilju doslej ubitih že 145 ljudi Protesti v Jemnu trajajo že od konca januarja, na njih pa zahtevajo odstop predsednika Saleha, ki je na oblasti že 32 let. V nasilju, ki spremlja proteste, je bilo doslej ubitih že 145 ljudi. Nazadnje so bili v soboto v mestu Aden na jugu Jemna v spopadih med vojsko in oboroženimi protestniki ubiti dva vojaka in štirje civilisti, je sporočilo jemensko obrambno ministrstvo.

Ne spreglejte