Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
1. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

7

Natisni članek

Theresa May Jeremy Corbyn Velika Britanija volitve v Veliki Britaniji

Četrtek, 1. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Je Velika Britanija na poti v socializem?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

7

Jeremy Corbyn

Še pred nekaj tedni se je zdelo, da bodo konservativci Therese May 8. junija premočno zmagali na britanskih parlamentarnih volitvah. Zdaj pa se nad njimi zbirajo črni oblaki.

Ko se je Mayeva odločila za predčasne volitve, so imeli njeni konservativci pred laburisti, ki jih vodi izrazito levo usmerjeni Jeremy Corbyn, okoli 20 odstotnih točk prednosti.



Mayeva stopala proti zanesljivi zmagi, toda ...

Zdelo se je, da nič ne more preprečiti konservativki Mayevi premočne zmage, s katero bi tudi utrdila svoj pogajalski položaj do EU v procesu izstopanje iz te povezave.

Toda po zadnji anketi, ki jo je opravila agencija YouGov, bodo konservativci na volitvah, te bodo prihodnjo sredo, dobili 42 odstotkov glasov in tako izgubili 20 sedežev, medtem ko bodo opozicijski laburisti dosegli 38 odstotkov in tako pridobili 28 dodatnih sedežev.

Theresa May je v svojih govorih in javnih nastopih, potem ko je lani postala premierka, poudarjala družbeno pravičnost in zagovarjala tako imenovano delitveno družbo. A ji zdaj zaradi vsebine strankarskega predvolilnega programa politični nasprotniki očitajo zgledovanje po nekdanji konservativni premierki Margaret Thatcher. | Foto: Reuters Theresa May je v svojih govorih in javnih nastopih, potem ko je lani postala premierka, poudarjala družbeno pravičnost in zagovarjala tako imenovano delitveno družbo. A ji zdaj zaradi vsebine strankarskega predvolilnega programa politični nasprotniki očitajo zgledovanje po nekdanji konservativni premierki Margaret Thatcher. Foto: Reuters

Bodo konservativci ostali brez absolutne večine v parlamentu?

To pomeni – seveda v primeru, da bodo napovedi omenjene ankete prave –, da bodo imeli konservativci v spodnjem domu le 310 sedežev. Za sestavo enostrankarske vlade bi potrebovali vsaj 326 sedežev.

Laburisti Jeremyja Corbyna bodo dobili 257 sedežev, sledijo Škotska nacionalna stranka (50 sedežev) in Liberalni demokrati (10 sedežev).

Po drugi anketi bodo konservativci zanesljivo zmagali

Mayeva vsaj na zunaj ne kaže nervoze zaradi ankete in samozavestno poudarja, da bo prava anketa na volitvah 8. junija. V njen prid je tudi, da anketa YouGov precej odstopa od drugih anket, ki še vedno dajejo veliko prednost konservativcem.

Anketa agencije ICM je tako konservativcem namerila 45 odstotkov, laburistom pa 33 odstotkov podpore. Torej je razlika še vedno velikih 12 odstotnih točk.

Pereča britanska tema je tudi zdravstvo. Konservativci v svojem manifestu napovedujejo več denarja za britansko javno zdravstvo oziroma za Državni zdravstveni sistem (NHS), a jim kritiki očitajo, da je to le pesek v oči. V Veliki Britaniji je odmevala tudi študija v medicinski reviji The Lancet, ki je britanski zdravstveni sistem med 192 državami uvrstila na 27. mesto. Britanski spletni medij Independent je celo v naslovu napisal, da je britanski NHS slabši od slovenskega zdravstva. Slovenija se je v poročilu namreč uvrstila na 18. mesto. Na fotografiji: britanski zdravniki na shodu zahtevajo več denarja za NHS. | Foto: Reuters Pereča britanska tema je tudi zdravstvo. Konservativci v svojem manifestu napovedujejo več denarja za britansko javno zdravstvo oziroma za Državni zdravstveni sistem (NHS), a jim kritiki očitajo, da je to le pesek v oči. V Veliki Britaniji je odmevala tudi študija v medicinski reviji The Lancet, ki je britanski zdravstveni sistem med 192 državami uvrstila na 27. mesto. Britanski spletni medij Independent je celo v naslovu napisal, da je britanski NHS slabši od slovenskega zdravstva. Slovenija se je v poročilu namreč uvrstila na 18. mesto. Na fotografiji: britanski zdravniki na shodu zahtevajo več denarja za NHS. Foto: Reuters

Usodni konservativni manifest

A dejstvo je, da je priljubljenost Mayeve začela kopneti, in sicer po tem, ko je konservativna stranka predstavila svoj predvolilni program oziroma manifest. 

V njem je tudi predstavila načrt, da bi upokojenci, ki imajo premoženje (prihranki in nepremičnine) večje od 100 tisoč funtov (115 tisoč evrov), sami plačali stroške za svojo (zdravstveno) oskrbo.

Davek na demenco bi ljudem "odnesel" nepremičnine

Če ne bi mogli plačati, bodo morali prodati svoje nepremičnine. V primeru, da bodo želeli obdržati svojo nepremičnino oziroma svoj dom, se bo plačilo odložilo v čas po njihovi smrti. Potem se bo njihova nepremičnina prodala, da bi lahko poravnali stroške.

Ta načrt je dobil v javnosti in medijih oznako dementia tax, to je davek na demenco, in sicer zato, ker bodo po načrtu bolniki z demenco, ki živijo doma, morali plačati oskrbo, bolniki z rakom, ki so v bolnišnicah, pa ne.

Theresa May, ki obljublja močno in stabilno vlado, ki bo z EU izpogajala najboljši dogovor o izstopu Velike Britanije, se je slabše od Corbyna izkazala tudi na predvolilnih televizijskih nastopih, v katerih je odgovarjala na vprašanja iz občinstva (Sky news) in na vprašanja novinarja Jeremyja Paxmana (Channel 4). | Foto: Reuters Theresa May, ki obljublja močno in stabilno vlado, ki bo z EU izpogajala najboljši dogovor o izstopu Velike Britanije, se je slabše od Corbyna izkazala tudi na predvolilnih televizijskih nastopih, v katerih je odgovarjala na vprašanja iz občinstva (Sky news) in na vprašanja novinarja Jeremyja Paxmana (Channel 4). Foto: Reuters

Davek na demenco ogroža 90 odstotkov nepremičnin upokojencev?

Davek na demenco je dvignil zelo veliko prahu. Liberalni demokrati so celo napovedali, da bo zaradi tega načrta moralo iti v prodajo devet od desetih britanskih domov.

Mayeva stopila korak nazaj

Mayeva je po silovitih ugovorih in kritikah načrta želela ublažiti škodo in je napovedala, da bodo omejili število ljudi, ki bodo morali sami plačati svojo oskrbo. A se izogiba temu, da bi povedali natančno število ljudi, ki jih bo ta načrt prizadel.

Poleg davka na demenco so Mayevi priljubljenost zmanjšali tudi načrti o omejevanju denarne pomoči upokojencem pri nakupu kurjave in očitki, da konservativci kljub obljubam v manifestu ne bodo povečali izdatkov za Državni zdravstveni sistem (NHS) in šolstvo.

Mayeva v preteklosti zmanjševala število policistov

Tudi dejstvo, da je Mayeva, ko je bila notranja ministrica, v sklopu varčevalnih ukrepov zmanjšala število policistov s 133 na 124 tisoč, ji ne pomaga pri priljubljenosti. 

Še zlasti po 22. maju, ko se je v Manchestru razstrelil islamski skrajnež in življenje vzel še 22 ljudem, večinoma otrokom in mladostnikom, ki so odhajali s koncerta.

Ne spreglejte