Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
6.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

12

Natisni članek

migranti Angela Merkel Evropski parlament EU28 Vladimir Putin Donald Trump Manfred Weber

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 6.40

6 let, 6 mesecev

Je to mož, ki bo Evropo rešil pred Trumpom?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

12

Manfred Weber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemec Manfred Weber je vodja poslancev Evropske ljudske stranke (EPP), najmočnejše politične skupine v Evropskem parlamentu, in eden od najbolj gorečih nasprotnikov novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

44-letni Bavarec Weber, član bavarske CSU, je po odhodu socialdemokrata Martina Schulza, ki bo letos septembra naskakoval kanclerski položaj v rodni Nemčiji, postal najpomembnejši nemški politik v Evropskem parlamentu.



Trump gradi zidove, Evropa pa mostove

Weber je postal zelo glasen nasprotnik Trumpove politike. Zagovarja močno Evropo, saj bo Evropa sicer postala Trumpova in Putinova lutka. Prav tako je nasprotnik Trumpovega protekcionizma. Če Trump gradi zidove, mora Evropa mostove, je Webrov slogan.

Webrovo stališče je tudi, da bi morala Evropa navezati tesne stike z vsemi državami, ki jih bo Trumpov protekcionizem prizadel – s Kanado, Mehiko,  Japonsko … Na ta način bi Evropa izkoristila Trumpov protekcionizem in izolacionizem, da bi okrepila gospodarske stike s temi državami.

Weber je imel tudi pomembno vlogo pri izvolitvi Italijana Antonia Tajanija za novega predsednika Evropskega parlamenta. Poleg Tajanijevih dolgoletnih izkušenj je pri njegovi izbiri za kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) in nato predsednika Evropskega parlamenta pretehtala tudi želja EPP, da s tem okrepi stranko Najprej Italija, ki ji zaradi vzpona populističnega Gibanja petih zvezdic in Severne lige v Italiji grozi zdrs v nepomembnost. | Foto: Reuters Weber je imel tudi pomembno vlogo pri izvolitvi Italijana Antonia Tajanija za novega predsednika Evropskega parlamenta. Poleg Tajanijevih dolgoletnih izkušenj je pri njegovi izbiri za kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) in nato predsednika Evropskega parlamenta pretehtala tudi želja EPP, da s tem okrepi stranko Najprej Italija, ki ji zaradi vzpona populističnega Gibanja petih zvezdic in Severne lige v Italiji grozi zdrs v nepomembnost. Foto: Reuters

Weber bi Trumpovega nasprotnika povabil v Evropski parlament

A Nemec se ne ustavlja samo pri tem. Če je stališče Trumpa Najprej Amerika, mora biti naše Najprej Evropa, je pred tedni dejal Weber. V skrajnem primeru bi tako morala EU od ameriških podjetij, ki v EU kujejo velike dobičke, zahtevati, da del proizvodnje prenesejo tudi v EU.

Weber je tudi zagovornik zamisli, da bi Evropski parlament postal nekakšen oder za Trumpove nasprotnike zunaj Evrope. Tako je Weber že pozval novega predsednika Evropskega parlamenta, Italijana Antonia Tajanija, da povabi mehiškega predsednika Enriqueja Pena Nieto v Strasbourg.

Nepopustljiv in piker do Velike Britanije

Poleg trdnih stališč do Trumpa, ki s protekcionizmom in omejevanjem svobodne trgovine ogroža tudi nemške gospodarske interese, Weber zagovarja tudi nepopustljivo politiko do Velike Britanije: da Britanci ne morejo imeti dostopa do enotnega trga, če bodo omejevali prost pretok ljudi. 

"Nekateri Britanci sanjajo, da bodo spet obnovili stari imperij, a to je zgodovina," je bil piker vodja poslancev Evropske ljudske stranke.

Webrov tvit: Reagan in Thatcherjeva sta premagala komunizem, kar je bila dobra stvar za ves svet, Mayeva in Trump pa sta tukaj samo zaradi sebe.

Weber je proti nacionalnim egoizmom

Weber je zagovornik močne in tesno povezane Evrope ter nasprotuje temu, čemur sam pravi nacionalni egoizem. Zato ne preseneča, da je decembra lani pozdravil zmago proevropskega Alexandra Van der Bellna nad evroskeptičnim Norbertom Hoferjem na avstrijskih predsedniških volitvah.

Ni mu všeč vzpon populističnih gibanj, tako tistih na levici (na primer Podemos v Španiji) kot na desnici. "Če je bilo leto 2016 leto vzpona, bo leto 2017 leto odpora proti populizmu," je prepričan.

Weber svari pred Le Penovo

V zadnjem času je zelo opazno njegovo nasprotovanje Marine Le Pen, ki se bo spomladi potegovala za položaj predsednice Francije. "Le Penova ni patriotka, ampak bo pokopala Francijo," francoske volivce svari Weber.

Prevod: Zadeve so postale resne. Brez močnega skupnega stališča, bo Evropa postala lutka v rokah Trumpa in Putina.

Glede migrantske politike je Weber dokaj previden. Še spomladi 2015 je bil eden najodločnejših zagovornikov prerazdeljevanja prosilcev za azil po vseh članicah EU. To prerazdeljevanje še vedno zagovarja, a previdneje. 

Previdni zagovornik obveznih kvot

Njegova CSU je namreč po septembru 2015, ko je nemška kanclerka Angela Merkel odprla nemške meje za migrante in begunce, postala odločna nasprotnica te politike. Poleg tega je član Evropske ljudske stranke tudi Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana

Previdno Webrovo politiko, ko mora pluti med Scilo in Karibdo, zelo dobro ponazarja njegova diplomatska izjava, da sta politiki Merklove in Orbana do migrantske krize med seboj skladni. Je pa Weber v zadnjem času postal zelo oster do Turčije in poudarja, da Evropa ne sme pustiti, da bi jo ta država izsiljevala z migranti.

Ne spreglejte