Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
10.24

Osveženo pred

2 uri, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,85
Donbas Rusija Ukrajina Vladimir Putin

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 10.24

2 uri, 40 minut

Je Putin razkril, kaj je glavni vojaški cilj ruske vojske v Ukrajini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,85
Vladimir Putin | Ruski predsednik na Vzhodnem ekonomskem forumu (EEF), ki je potekal v sredo in četrtek v Vladivostoku na daljnem vzhodu Rusije.  | Foto Reuters

Ruski predsednik na Vzhodnem ekonomskem forumu (EEF), ki je potekal v sredo in četrtek v Vladivostoku na daljnem vzhodu Rusije.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na Vzhodnem ekonomskem forumu (EEF) v Vladivostoku dejal, da je glavni cilj Moskve v Ukrajini zavzeti regijo Donbas. Njihov cilj je tudi postopoma potisniti ukrajinske sile iz ruske regije Kursk.

"Cilj sovražnika je bil, da nas vznemiri ... in ustavi našo ofenzivo na ključnih območjih, zlasti v Donbasu, katerega osvoboditev je naš glavni cilj," je po poročanju AFP dejal Vladimir Putin na forumu v Vladivostoku. Dodal je, da je Rusija pripravljena na pogovore z Ukrajino.

Je Ukrajina z vdorom v Kursk oslabila svoje sile na fronti v Donbasu?

Putin je pri tem dodal, da bi morali pogovori med Rusijo in Ukrajino potekati na podlagi dogovora med Moskvo in Kijevom, ki sta ga strani leta 2022 dosegli v Istanbulu in je vmes že padel v vodo. Ruski predsednik trdi, da je dogovor propadel, ker so "elite ZDA in nekaterih evropskih držav" želele doseči strateški poraz Rusije. Zato naj bi pritisnile na Kijev, da je odstopil od doseženega dogovora.

Putin je na forumu v Vladivostoku tudi dejal, da je bil ukrajinski vdor v Kursk, ki se je začel 6. avgusta letos, namenjen upočasnitvi ruskega napredovanja v Donbasu, a je Ukrajincem spodletelo. Premik dobro izurjenih ukrajinskih sil v Kursk je namreč oslabil ukrajinsko vojsko v Donbasu in omogočil ruski vojski, da je pospešila ofenzivo v vzhodni Ukrajini, poroča Reuters.

Kaj je Putin obljubljal junija letos

Kot je znano, je sredi junija letos Putin že postavil pogoje za konec vojne. Prvi pogoj je umik ukrajinskih sil z vseh območij regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, torej tudi z območja, ki je še pod nadzorom Kijeva. Drugi pogoj je, da se Ukrajina odpove svojim načrtom, da bi postala članica Nata.

Ukrajina je takrat Putinove pogoje označila za žaljive. Pogoje so zavrnili tudi v Natu in ZDA.

Putin je junija letos še dejal, da ​​gre pri njegovem predlogu za popolno končanje vojne. Če bosta Zahod in Ukrajina ponudbo zavrnila, te ponudbe Rusija ne bo več dala, je zatrdil.

Vladimir Putin
Novice Putin postavil pogoje za konec vojne. Odzval se je Zelenski.

Predsednik Rusije
Novice Usodni poljub: kaj vse počne Putin, da ne bi izgubil oblasti
Vladimir Putin, obisk, Mongolija, predsednik Ukhnaa Khurelsukho
Novice Kontroverzni obisk: Putina pričakali z rdečo preprogo
Ne spreglejte