Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2014,
21.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Italija Somalija

Četrtek, 20. 3. 2014, 21.34

8 let

Je italijanska oblast skrivala dokaze o umoru italijanske novinarke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 1994 sta pod streli v Somaliji padla novinarka Ilaria Alpi in snemalec Miran Hrovatin. Preiskavo je sprožila novinarkina mati, ki trdi, da njene hčerke niso ubili Somalci, temveč Italijani.

Kot navaja dopisnik iz Rima za hrvaški Jutarnji list, bo zgodovina terorizma v Italiji nepopolna, dokler se ne razjasni, zakaj sta bila leta 1994 hladnokrvno ubita 28-letna novinarka televizije RAI in 45-letni snemalec. Knjige naj bi dokazovale, da nista bila žrtvi ropa, kot se je to dogajalo v Somaliji, temveč naj bi šlo za teroristični napad nanju, navaja dopisnik.

Odkrila pot orožja iz Italije v Somalijo Novinarja naj bi ubili, ker sta odkrila pot, po kateri se je organiziralo tihotapljenje orožja za vojno v Somaliji. V ozadju naj bi stalo celo italijansko zunanje ministrstvo, ker naj bi bilo Italiji – Somalija je bila desetletja kolonialna država Italije, nato pa pod diktatorjem Mohamedom Siadom Barrerom, ki naj bi bil zvest zaveznik in partner italijanskega premierja Bettina Craxija – v interesu, da se vojna nadaljuje.

V zameno za orožje Somalci dobili nevarne odpadke "Gospodarji vojne", kot jih imenuje dopisnik, orožja niso le plačevali, temveč so tudi dopuščali, da se v somalsko zemljo zakopavajo najbolj strupene odpadne snovi, med katere spadajo toksini, medicinski odpadki in tudi radioaktivne snovi. Novinarka naj bi odkrila prav ta dejstva, zaradi česar so ji sodili z nabojem v čelo. In ne, piše Jutarnji list, niso je ustrelili Somalci, temveč naj bi jo eliminirali kar njeni rojaki. Navaja tudi, da ima to teroristično dejanje povsem jasno komercialno, ekonomsko, koruptivno, lopovsko kritje, saj naj bi različni organi poskušali zakriti oziroma uničiti sledi. "Govorimo o državi, ki je sicer zibelka rimskega prava, a tudi mafije," je zapisal dopisnik.

Navaja še, da je preiskava tacala na mestu, dokler jo je usmerjal pomočnik državnega tožilca v Rimu Giuseppe Pittitto, "profašistični desničar", ki se ga na Hrvaškem spominjajo kot nekoga, ki je preiskavo o vojnih zločinih v času druge svetovne vojne, omejil izključno na pripadnike sodstva in policije, ki jih je obtožil "metanja" Italijanov v fojbe leta 1994, čeprav naj bi se ti zločini in zločini proti človeštvu v Istri začeli že leta 1922.

Italija naj bi sprtima stranema dostavljala orožje, nato pa strani mirila Skratka, preiskava se tri leta ni premaknila z mrtve točke, starši pokojne novinarke pa so preiskovalce razkrinkali, da so iz spisa izginili pomembni dokazi, Pittitto pa je preiskavo poskušal povezati s tem, da so italijanski vojaki v okviru Združenih narodov v Somaliji mučili in poniževali Somalce, ti pa naj bi se maščevali tako, da so ubili novinarko in snemalca. No, ta "ideja" je kmalu padla v vodo, saj večina indicev govori o tem, da sta raziskovala povezavo med italijanskim trgovci z orožjem in vodji somalskih upornikov, našli pa naj bi tudi priče, ki bi povedali, da so italijanske ladje za velike denarje dostavljale orožje obema sprtima stranema, ki ju je Italija istočasno poskušala miriti. Predvidevanja gredo torej v smeri, da sta bila novinarja utišana zato, da bi zakrili škandal.

Mati pokojne novinarke o svojih tezah umora A kot navaja Jutarnji list, je v skrivanju resnice aktivno sodelovala tudi parlamentarna komisija, ki jo je pred devetimi leti vodil Berlusconijev odvetnik Carlo Taormina. Mati pokojne novinarke že dvajset let raziskuje resnico o smrti svoje hčerke, svojo, z dokumenti podkrepljeno tezo, pa je predstavila v italijanskem časopisu Repubblica. Navsezadnje naj bi njena hči o svojih dognanjih že obvestila tudi nekatere svoje kolege s televizije RAI. Kot je navajala mati, naj bi se njena hči le dan pred hladnokrvnim umorom vrnila iz Bosasua, kjer je imela intervju s sultanom Bogorom, v svoj hotel v Mogadišu.

Materi je po telefonu povedala, da je na smrt utrujena, a namesto v posteljo je bila v imenu poročevalca italijanske agencije Ansa Remigia Bennija poklicana v hotel Amana, ker da naj bi imel zanjo zelo pomembne informacije. Benni takrat ni bil več v Mogadišu, saj je bil že dva dni v Rimu, navaja mati.

V snemalca rafal, v novinarko strel v glavo Med vrnitvijo v hotel ju je prestregel džip, iz katerega so streljali. Hrovatina so prerešetali z avtomatsko puško, enako naj bi se zgodilo z novinarko. Staršem je bilo namreč rečeno, da je povsem zmasakrirana, fotografije pa kažejo, da je bila novinarka ubita z enim samim strelom v glavo. "To je bila eksekucija, ne pa napad," trdi mati, a tudi ti dokazi so iz spisa izginili. Izginil je tudi novinarkin rokovnik, pa tudi triurni posnetek intervjuja s sultanom. Ta naj bi pozneje povedal, da je novinarka že precej vedela in da je od njega želela le potrditve.

Mati je prepričana, da je bil italijanski vojni obveščevalec Vincenzo Li Causi, ki je bil prav tako ubit v Somaliji, pravzaprav hčerin vir. Vse to počasi plava na površje, a sodišče je zadevo zaključilo brez epiloga, ker so izginili ključni dokumenti.

Ne spreglejte