Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija

Sreda, 4. 5. 2011, 15.38

8 let

Izvestija: Ruski agent je izdal kolege v ZDA zaradi denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eden od nekdanjih glavnih ruskih obveščevalnih agentov Aleksander Potejev, ki je lani ameriškim oblastem razkril rusko vohunsko mrežo v ZDA, je Moskvo izdal samo zaradi denarja.

To je poročal ruski časnik Izvestija, ki navaja visoke vire v ruski zunanji obveščevalni službi SVR.

Največji vohunski škandal po koncu druge svetovne vojne Potejev, ki naj bi mu v Rusiji 16. maja v odsotnosti sodili zaradi izdaje, je obtožen, da je v največjem vohunskem škandalu po koncu hladne vojne lani izdal mrežo desetih ruskih vohunov, ki so jih nato ZDA izgnale.

Izvestija navaja, da je bil Potejev povezan s prebeglim ruskim vohunom Sergejem Tretjakovim, ki je umrl lani. Moskva je prepričana, da Potejev ruskih agentov ni izdal iz ideoloških razlogov, ampak zaradi denarja. "Ima dve slabosti - ljubi denar in ljubi pijačo," je dejal neimenovani visoki predstavnik SVR, po trditvah katerega naj bi prejel od 20.000 do 30.000 dolarjev.

Vir je dodal, da gre za izdajalca, ki bi ga "morali postaviti pred zid".

Velika sramota za naslednico KGB Škandal, ki se je julija lani končal z izmenjavo tajnih agentov - desetih "spečih" ruskih agentov iz ZDA in štirih ameriških v Rusiji, ki so bili obsojeni zaradi vohunjenja za Zahod - je pomenil veliko sramoto za rusko zunanjo obveščevalno službo SVR, naslednico KGB.

Večino vohunov so sicer mediji označili za amaterje, Izvestija pa poudarja, da je najstarejši med njimi, Mihail Vasenkov pod krinko v ZDA delal še pred razpadom nekdanje Sovjetske zveze leta 1991. Med izgnanimi ruskimi agenti sta bili tudi novinarka Vicky Pelaez in Anna Chapman, ki je še posebej znana zardi svojih številnih izjav medijem.

Potejev, čigar oče Nikolaj je bil razglašen za heroja Sovjetske zveze zaradi poguma med drugo svetovno vojno, je kariero začel v Afganistanu, preden je v 90. letih prejšnjega stoletja začel delati za diplomatsko službo v ZDA, nato pa se je vrnil v Rusijo.

Do lani je bil namestnik vodje oddelka SVR za ZDA, ki je nameščala speče agente v tujini, ki se skušajo prikazati kot domačini. Tik preden so ugotovili, da je izdal omenjene agente v ZDA, je pobegnil iz Rusije. Sedaj naj bi bil na neznani lokaciji v ZDA.

Izvestija navaja, da je bil Tretjakov, eden najbolj znanih vohunov, ki so prebegnili, verjetno tisti, ki je Washingtonu predlagal Potejeva. Tretjakov je umrl junija lani na Floridi, potem ko se je zadušil s koščkom mesa, in to le nekaj dni, preden je izbruhnil omenjeni vohunski škandal.

Ruska obveščevalna služba FSB je sicer v torek sporočila, da je končala preiskavo proti Potejevu in da je obtožen izdaje in dezerterstva. V odsotnosti naj bi mu sodili 16. maja, Moskva pa bo zanj zahtevala 20 let zapora.

Ne spreglejte