Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 5. 2021,
21.20

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

testiranje Koronavirus pes

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 21.20

2 leti, 11 mesecev

Izurjeni za covid-19: odkrijejo devet od desetih okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Posebej izurjeni psi, ki so jih trenirali na britanski Univerzi Durham za odkrivanje bolezni covid-19, bi lahko kmalu pomagali na letališčih ali na množičnih prireditvah, napovedujejo britanski znanstveniki. V pol ure bi bili sposobni pregledati oziroma prevohati več sto ljudi, virus pa menda lahko zaznajo s skoraj 95-odstotno natančnostjo, še trdijo britanski raziskovalci.

Zgodnja faza raziskave, ki se je začela ob izbruhu pandemije v lanskem letu, je vključevala približno 3.500 darovanih vzorcev, večino neopranih nogavic in nošenih majic, ki so jih imeli na sebi predstavniki javnosti in zdravstveni delavci. Raziskovalci trdijo, da so psi zavohali celo asimptomatske osebe ali tiste z "lažjo obliko covid-19", poleg tega pa tudi mutirano različico, ki se je v Veliki Britaniji pojavila konec lanskega leta.

pes vohljač, nemška vojska
Novice Ni prispodoba – naučeni psi res lahko izvohajo okužene s koronavirusom

"Naš cilj je bil razvoj hitrega in natančnega testa za odkrivanje bolezni covid-19, saj smo pred tem že uspešno dokazali, da lahko psi odkrijejo okužene z malarijo. Zato smo ob izbruhu pandemije pomislili, da bi lahko psi po vonju zaznali tudi osebe s covid-19," je povedal Steve Lindsay z oddelka bioznanosti na Univerzi Durham.  

V Združenem kraljestvu so pse usposabljali več tednov z 200 vzorci vonjav ljudi, ki so bili pozitivni na covid-19, in 200 kontrolnimi vzorci oseb, ki so bile negativne.

Podobne pilotske projekte izvajajo tudi na Finskem, v Nemčiji, Čilu in drugod, kjer prav tako, predvsem na letališčih, že urijo pse za prepoznavanje covid-19. | Foto: Reuters Podobne pilotske projekte izvajajo tudi na Finskem, v Nemčiji, Čilu in drugod, kjer prav tako, predvsem na letališčih, že urijo pse za prepoznavanje covid-19. Foto: Reuters

"Od desetih oseb s covid-19 jih psi lahko v povprečju odkrijejo devet. To je res precej visoka stopnja natančnosti," je še dejal Lindsay. Najuspešnejši psi so v vzorcih vonj po koronavirusu zazanali v kar 94,3 odstotkih, kar predstavlja nizko tveganje lažno negativnih rezultatov in do 92-odstotno specifičnost, kar pomeni nizko tveganje lažno pozitivnih rezultatov, so še poudarili na univerzi. 

Katera pasma je bila najbolj uspešna, niso razkrili, znano pa je, da so v poskusih sodelovali labradorci in kokeršpanjeli ter mešanci.

Neodvisni strokovnjaki so že opozorili, da bi bilo treba vse te ugotovitve ponoviti v resničnih okoliščinah. 

pes vohljač
Novice Psi v 94 odstotkih primerov odkrili novi koronavirus
Ne spreglejte