Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
10. 12. 2015,
13.23

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Mosad Izrael

Četrtek, 10. 12. 2015, 13.23

11 mesecev, 3 tedne

Izraelski James Bond je novi šef razvpitega Mosada

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Slovita izraelska obveščevalna služba Mosad ima novega šefa - Josija Kohena. Kohen, ki ga njegovi rojaki radi primerjajo s slovitim filmskim vohunom Jamesom Bondom, bo zlasti nevaren Irancem.

54-letni Kohen, ki je bil zadnji dve leti svetovalec za varnostna vprašanja v kabinetu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, bo januarja prihodnje leto na čelu izraelske tajne službe zamenjal odhajajočega Tamirja Parda. Ta je Mosad vodil od leta 2011.

Nova izraelska medijska zvezda To, da se je Netanjahu odločil za Kohena, poznavalce izraelskih obveščevalnih krogov ne preseneča. Oba druga znana kandidata za novega šefa Mosada, nekdanji namestnik vodje te službe Ram Ben-Barak in trenutni namestnik, ki je v javnosti znan le po kratici "N", sta veljala kot dobra kandidata, ki pa se ne moreta meriti s številnimi Kohenovimi talenti, piše švicarski časnik Neue Zürcher Zeitung.

Izraelski mediji so nad izbiro Kohena vidno navdušeni in ga opisujejo kot izraelskega Jamesa Bonda. Če je bilo pred leti celo prepovedano v javnosti omeniti ime kateregakoli agenta Mosada, kaj šele, da bi objavili njegovo fotografijo, zdaj šefe Mosada izraelski mediji obravnavajo kot kakšne zvezde.

Talentirani gospod Kohen Kohen se popolno vklaplja v to novo medijsko podobo Mosada. V Jeruzalemu rojeni strastni športnik velja za popolnega profesionalca. Od svojega vstopa v Mosad leta 1983 je sodeloval v številnih tajnih operacijah, govori številne jezike, tudi arabščino, in ima odlične stike z ameriško oblastjo.

Netanjahu se je za Kohena odločil zato, ker je idealna izbira za njegovo zunanjo politiko, ki je popolnoma osredotočena na Iran. Poleg tega Kohen velja za relativno lahko vodljivega moža, ki izraelskemu premierju verjetno ne bo delal težav.

Kohenov boj proti iranskemu jedrskemu programu Kot šef operacij v Mosadu je bil Kohen odgovoren za Iran in njegov jedrski program. V času, ko je Kohen v Mosadu "bdel" nad iranskim jedrskim programom, so imeli Iranci veliko težav. Nekateri iranski jedrski strokovnjaki so bili umorjeni, računalniški virusi so paralizirali celotne oddelke v Iranu, ki razvijajo jedrski program. Mosad je, kot vedno, molčal o tem, ali je povezan s temi zadevami.

Dobre povezave z ortodoksnimi judovskimi veljaki Kljub velikemu medijskemu zanimanju pa o novem šefu Mosada dejansko ni veliko znano. V varnostnih krogih so ga poznali po črki "Y" (začetnica njegovega imena Josi v hebrejskem izvirniku - Yossi, op. p.). Znano je tudi, da se ni vedno strinjal z odhajajočim šefom Mosada.

Kohen sebe in svojo družino predstavlja kot verne Jude. Ima štiri otroke, eden od njegov sinov ima otroško paralizo. Imel naj bil dobre povezave s Saro Netanjahu, ženo izraelskega premierja, in z vplivnimi ortodoksnimi Judi.

Tajna diplomacija v arabskih zalivskih državah Poznavalci Mosada se sprašujejo, ali se bo Kohen v svoji novi službi ukvarjal tudi s tajno diplomacijo. Nekateri pričakujejo tudi "presenetljive" operacije, kot je sodelovanje s šefi tajnih služb držav, kot sta Egipt ali Jordanija, in sicer zato, da bi v Mosadu bolje spoznali države, ki nimajo diplomatskih stikov z judovsko državo.

V prvi vrsti gre tukaj za arabske zalivske države, od katerih so nekatere v preteklosti spodbujale protizraelske džihadistične skupine, a se zdaj, tako kot Izrael, čutijo ogrožene od iranskih jedrsko-hegemonialnih ambicij.

Kohenovi stiki v ZDA Pomembna Kohenova naloga bo tudi izboljšanje trenutno skrhanih izraelsko-ameriških odnosov. Če med Netanjahujem in ameriškim predsednikom Barackom Obamo obstaja medsebojna nenaklonjenost, ima Kohen dobre odnose s Susan Rice, ameriško svetovalko za varnostna vprašanja. Z njo je koordiniral številne operacije, ki so bile usmerjene proti Iranu.

Prav tako ima Kohen dobre odnose z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem. Tudi dejstvo, da bo Obama v začetku leta 2017 zapustil Belo hišo, nima vpliva na Kohenove naloge, saj nihče v Izraelu ni zagotovo prepričan o tem, da bo na ameriških predsedniških volitvah novembra prihodnje leto zmagal republikanski kandidat.

Bo izraelski James Bond omrežil Hillary Clinton? V Izraelu bolj stavijo na zmago demokratske kandidatke Hillary Clinton. Ta zaradi podpore sporazumu z Iranom ni Netanjahujeva želena kandidatka, toda na drugi strani tudi ni sovražnica Izraela, zaradi česar bo Kohen, s pomočjo svojih dobrih stikov z demokrati, poskusil vplivati tudi nanjo.

Ne spreglejte