Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
15. 6. 2014,
9.54

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Izrael najstniki Palestinci

Natisni članek

Nedelja, 15. 6. 2014, 9.54

10 mesecev

Izrael med iskanjem najstnikov prijel 80 Palestincev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Izraelska vojska je med akcijo iskanja treh najstnikov, ki so izginili na Zahodnem bregu, aretirala okoli 80 Palestincev. Izrael trdi, da je najstnike ugrabila teroristična skupina.

Študente so nazadnje videli blizu izraelske naselbine severno od Hebrona, ko so se vračali od pouka. Njihovo izginotje je zaostrilo odnose med Palestinci in Izraelci, ki so bili nazadnje tako napeti aprila, ko je bila napovedana palestinska vlada narodne enotnosti, s katero sodeluje tudi Hamas.

Izrael je sporočil, da poteka intenzivna operacija iskanja dveh 16-letnikov in enega 19-letnika. Palestinski predstavniki so sporočili, da izginotje že preiskujejo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da so za dobrobit najstnikov odgovorni Palestinci, ti pa so mu odgovorili, da so izginili na območju, ki je pod izraelskim nadzorom.

V Izraelu se še dobro spominjajo ugrabitve izraelskega vojaka Gilada Šalita leta 2006, zato ne izključujejo možnosti, da so trojico ugrabili, da bi jih zamenjali za v izraelskih zaporih zaprte Palestince.

Šalita so izpustili leta 2011, potem ko sta Izrael in Hamas dosegla dogovor o izpustitvi več kot tisoč Palestincev.

Ne spreglejte