SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izpod ruševin v Daki potegnili že več kot 620 trupel

3

termometer

Izpod ruševin stavbe s tekstilnimi delavnicami v bangladeški prestolnici Daka so potegnili že 622 trupel. Število žrtev pa bo še naraslo, saj še vedno pogrešajo več ljudi.

Prve ugotovitve vladne preiskave nesreče so pokazale, da bi do zrušenja stavbe lahko prišlo zaradi vibracij, ki so jih povzročali štirje ogromni generatorji, nameščeni v zgornjih nadstropjih.

Vlada bo zaposlila 200 inšpektorjev Bangladeška vlada je v sodelovanju z agencijo ZN za delo in lastniki zgradb dosegla dogovor o novem varnostnem načrtu, po katerem bodo v prihodnjega pol leta zaposlili 200 inšpektorjev, pripravili oceno varnosti tovarn in najnevarnejše izselili.

V zrušenju osemnadstropne poslovne stavbe na obrobju Dake je bilo 24. aprila poleg smrtnih žrtev tudi okoli 2400 poškodovanih. V poslopju je bilo več tekstilnih delavnic in trgovin, kjer so za zahodne družbe, npr. Mango, Benetton in Primark, delale večinoma ženske.

Ker so se pred tem na zgradbi pojavile razpoke, bi jo morali evakuirati, a naj bi lastniki delavnic delavce prisilili, da so odšli na delo v nevarne prostore.

Arhitekt Masud Reza, ki je izdelal načrt stavbe, je povedal, da ta ni bila namenjena za delavnice, ampak za trgovino in pisarne. Lastnika poslopja Sohela Rano, ki mu zaradi zrušenja grozi smrtna kazen, je obtožil, da je zanemaril osnove stavbnega inženirstva, zaradi česar je prišlo do te najhujše tragedije v industrijski zgodovini države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin