Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
6.46

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

protesti Nicolas Maduro Venezuela

Sreda, 13. 3. 2019, 6.46

5 let, 1 mesec

Izpad elektrike v Venezueli izzval množične proteste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Venezuela Caracas protesti Maduro Guaido | Foto Reuters

Foto: Reuters

Napetosti v Venezueli se stopnjujejo. Več tisoč Venezuelcev se je včeraj odzvalo pozivu opozicijskega voditelja Juana Guaidoja k protestom. Napolnili so ulice prestolnice Caracas ter nekaterih drugih mest in glasno zahtevali odstop predsednika Nicolasa Madura. Ta še vedno vztraja na oblasti, saj ima na svoji strani vojsko in policijo.

Juan Guaido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, je na demonstracijah dejal, da bo kmalu sedel v predsedniški palači Miraflores. "Potrebujemo pisarne za delo in zelo kmalu, ko bomo imeli oborožene sile povsem na naši strani, bomo šli poiskat mojo pisarno v Miraflores," je samozavestno izjavil 35-letni predsednik narodne skupščine.

venezuela | Foto: Reuters Foto: Reuters Protesti zaradi izpada elektrike

Proteste je sklical zaradi zdaj že skoraj teden dni trajajočega izpada elektrike po večini države, ki je krepko poslabšal že tako katastrofalno stanje v državi. Protestniki so nosili transparente proti trenutnemu predsedniku Nicolas Maduru, tolkli po posodah in razlagali novinarjem, da jim je preprosto dovolj kaosa in si želijo nove vlade.

Guaido za izpad elektrike krivi nesposoben režim Madura, ta pa trdi, da gre za zaroto ZDA. Varnostne sile so sodelovanja v zaroti proti elektriki obtožile tudi novinarja z dvojim venezuelskim in španskim državljanstvom Lusa Carlosa Diaza in ga v ponedeljek aretirale. Po mednarodnem protestu, med drugim tudi visoke komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ga je režim včeraj zvečer izpustil.

Državno tožilstvo je zaradi izpada elektrike uvedlo preiskavo tudi proti Guaidoju, ker je menda izjavil, da se bo tema končala in elektrika vrnila, ko Madura ne bo več na oblasti. To naj bi bilo jasno znamenje, da so del zarote ZDA, ki so v torek začele umikati še svoje zadnje diplomate iz Venezuele.

 

Ne spreglejte