SiolNET. Novice Svet
3,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izjemno razkritje: v Sibiriji našli volčjo glavo, staro 40 tisoč let #video

3,04

termometer

V Sibiriji so na območju pokrajine Jakutija naleteli na izjemno odkritje 40 tisoč let stare glave volka. Zaradi mrzlih razmer, ki prevladujejo na tem geografskem območju, je najdba izjemno dobro ohranjena. 

najdbe Novice Izjemne najdbe iz ljubljanskega podzemlja #foto

Čeprav je volčjo glavo že prejšnje poletje našel prebivalec pokrajine Pavel Yefimov, so to izjemno odkritje javnosti predstavili šele zdaj, poroča Reuters. 

Poginil pred 40 tisoč leti

Glava je bila namreč ob najdbi predana Akademiji za znanost v Jakutiji. V okviru raziskav so v tujino poslali vzorce in podatke o meritvah. S pomočjo strokovnjakov iz Japonske in Švedske jim je uspelo oceniti, da je volk poginil pred približno 40 tisoč leti, navaja Reuters. 

Manjkajo le oči

Arktične razmere pokrajine so namreč pripomogle k temu, da je glava izjemno dobro ohranjena. Na njej je še vedno krzno, zobje, možgani, tudi obrazno tkivo je ostalo večinoma nedotaknjeno, manjkajo oči. Kot prikazujejo slike v videu, so bili volkovi nekoč večji v primerjavi z današnjimi. 

V prihodnje bodo strokovnjaki s pomočjo postopka plastinacije vodo in maščobo v glavi zamenjali s plastiko. Na tak način bodo namreč preprečili razkrajanje in ohranjanje tkiva za znanstvene namene. 

Zasebna grobnica v kraju Sakara južno od Kaira Novice Neverjetno odkritje v Egiptu #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin