Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
8.49

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Francija muzej odkritje dinozavri

Petek, 8. 3. 2024, 8.49

1 mesec, 2 tedna

Izjemno odkritje: po naključju naletel na 70 milijonov let star fosil dinozavra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
titanozaver | Društvo je to neverjetno odkritje objavilo šele po končanem izkopavanju, saj so arheološko najdišče hoteli zaščititi pred tatovi. Na fotografiji je ogromno okostje titanozavra v Ameriškem muzeju naravne zgodovine v New Yorku. | Foto Guliverimage

Društvo je to neverjetno odkritje objavilo šele po končanem izkopavanju, saj so arheološko najdišče hoteli zaščititi pred tatovi. Na fotografiji je ogromno okostje titanozavra v Ameriškem muzeju naravne zgodovine v New Yorku.

Foto: Guliverimage

Po tem, ko je maja 2022 amaterski paleontolog Damien Boschetto med sprehodom s psom v gozdovih Montouliersa na jugu Francije opazil nenavadno kost na robu pečine, je arheološko združenje muzeja Cruzy v sodelovanju s francoskim nacionalnim centrom za znanstvene raziskave izkopalo skoraj deset metrov dolg fosil titanozavra s povezanimi kostmi od glave do repa. Fosil je po ocenah znanstvenikov star med 70 in 72 milijoni let. 

V združenju so zadnji dve leti izkopavali nedotaknjeno okostje titanozavra, ki je trenutno v laboratoriju muzeja Cruzy. Gre za orjaškega dinozavra, ki je bil med največjimi dinozavri svojega časa, je poročal CNN. 

"Odkritje tako popolnega okostja kaže, da je bilo dinozavrovo telo prekrito s prstjo, preden je popolnoma razpadlo, pri čemer so nekatera tkiva, ki povezujejo kosti, še ostala," je povedal geolog Matthew Carrano, kustos za dinozavre v Nacionalnem muzeju narave Smithsonian Institution.

Rastlinojedci z dolgimi vratovi so na območju živeli od pozne jure do konca krede, od pred približno 163 do 66 milijoni let. V Evropi so odkrili že več fosilov titanozavrov, a le malo jih je bilo anatomsko povezanih.

"Regija, kjer je Boschetto odkril kosti, je bogata s fosili dinozavrov in drugih vrst iz tistega obdobja. Tam je ena največjih zbirk dinozavrov iz pozne krede v Franciji," je dodal Carrano.

stopinje dinozavra v Dinosaur Valley State Park
Novice Suša razkrila sledi 113 milijonov let starih dinozavrov #video #foto
ihtiozaver
Novice Odkrili so ostanke morskega zmaja #video
Dinozaver, Tiranozaver
Novice Pri Trstu odkrili pomembno najdišče fosilov dinozavrov
dinozaver
Novice Truplo odkrili v dinozavru, usoden je bil telefon

 

Ne spreglejte