SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijansko gospodarsko se po žarku upanja znova krči

3

termometer

 | Foto:
Italija je zdrsnila nazaj v recesijo. V drugem letošnjem četrtletju se je namreč njen bruto domači proizvod (BDP) skrčil za 0,2 odstotka, potem ko je v prvem trimesečju upadel za 0,1 odstotka.

Analitiki so pričakovali, da se bo italijansko gospodarstvo v drugem četrtletju okrepilo za 0,1 odstotka. Recesija tehnično gledano nastopi po dveh zaporednih četrtletjih krčenja BDP.

Krčenje gospodarstva je močan udarec italijanskemu premieru Matteu Renziju, ki je obljubil, da bo državo popeljal iz obdobja najhujše recesije po drugi svetovni vojni. Renzi je premier postal februarja, potem ko je s tega stolčka izrinil Enrica Letto, ki mu je očital prepočasen napredek pri oživljanju gospodarske rasti države.

Italija se le s težavo izvija iz recesije, ker je slednja izjemno globoka, je v pogovoru za časnik Il Sole 24 Ore dejal finančni minister Pier Carlo Padoan. Ob tem pa je vztrajal, da bo država izpolnila zahteve EU, da javnofinančni primanjkljaj obdrži pod tremi odstotki BDP, tako v letošnjem kot v prihodnjem letu.

"Za povrnitev k rasti ni bližnjic. Ovire na naši poti moramo odstraniti z reformami," je poudaril. Italija se je iz globoke dvoletne recesije uradno izvila v zadnjem lanskem četrtletju, ko je zabeležila 0,1-odstotno gospodarsko rast.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin