Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
11.54

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Italija Indija spor veleposlanik

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 11.54

5 let, 2 meseca

Italijanski veleposlanik v Indiji izgubil diplomatsko imuniteto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se spor med Italijo in Indijo v primeru dveh italijanskih marincev stopnjuje, je indijsko vrhovno sodišče odločilo, da italijanskemu veleposlaniku odvzame diplomatsko imuniteto.

Indijsko sodišče je namreč izgubilo zaupanje v italijanskega veleposlanika Danieleja Mancinija, saj Italija noče izročiti dveh marincev, ki sta obtožena umora dveh indijskih ribičev, zato je odločilo, da Mancini nima več diplomatske imunitete in da ne sme zapustiti Indije.

Indijska letališča so dobila navodilo, naj Manciniju preprečijo odhod iz države. Veleposlaniku brez diplomatske imunitete grozi sojenje zaradi neupoštevanja sodišča.

Ribiča zamenjala za pirata Marinca sta februarja 2012 ustrelila dva ribiča, kot sta zatrjevala, pa naj bi ju zamenjala za pirata.

Marincema so dovolili, da sta se vrnila v domovino na volitve, pod pogojem, da se nato vrneta in sta prisotna na sojenju. Mancini je takrat dal osebno zagotovilo, da se bosta marinca Massimilian Latorre in Salvatore Girone vrnila v štirih tednih, vendar se to ni zgodilo.

"Oseba, ki pride na sodišče in se zaveže, nima nobene imunitete, je dejal Altamas Kabir, predsednik vrhovnega sodišča.

Sodišče je sicer za prihodnje zaslišanje določilo drugi april, italijanskemu veleposlaniku pa je prepovedalo, da zapusti državo, dokler ne bo dobil drugačnih navodil.

Zločin se je zgodil v mednarodnih vodah Iz Rima so sporočili, da želijo, da se njihovim državljanov sodi v Italiji, saj glede na to, da se je zločin zgodil v mednarodnih vodah, Indija nima pristojnosti v tem primeru. Indija ob tem vztraja, da sta bila ribiča Indijca na indijski ribiški ladji.

Pretekli teden je italijansko zunanje ministrstvo obvestilo Indijo, da se marinca ne bosta vrnila v Indijo. Indijski premier Manmohan Singh je že dejal, da bodo sledile posledice, če Italija marincev ne vrne.

Ne spreglejte