Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
18. 2. 2015,
10.58

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islamska država džihadisti trgovina z organi

Sreda, 18. 2. 2015, 10.58

5 let, 2 meseca

Islamska država se financira tudi s trgovino s človeškimi organi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zloglasna Islamska država, ki na Bližnjem vzhodu seje strah z grozljivimi množičnimi poboji, se ne financira samo s prihodki iz prodaje nafte, ampak tudi s trgovino na črno z organi.

Iraški veleposlanik pri Združenih narodih Mohamed Alhakim je na zasedanju Varnostnega sveta ZN povedal, da so v Iraku v preteklih tednih našli plitva množična grobišča, v katerih so imele žrtve islamistov izrezane ledvice. Od Varnostnega sveta zato Iračani zahtevajo uradno preiskavo trgovine na črno z organi.

Še pred časom je bil glavni vir prihodkov prodaja nafte V Mosulu, iraškem mestu, ki je pod nadzorom islamistov, naj bi ti umorili tudi nekaj deset zdravnikov, ki so se upirali izrezovanju organov. Tudi posebni odposlanec Združenih narodov za Irak Nikolaj Mladenov je omenil, da obstajajo poročila o tem, da islamisti uporabljajo to metodo, piše nemški časnik Die Welt.

Za Islamsko državo, ki zaseda del območja Sirije in Iraka, na katerem je razglasila kalifat, je dolgo časa glavni vir dohodkov predstavljala prodaja nafte. Poleg tega se samooklicani kalifat financira tudi z ugrabitvami in odkupninami, pobiranjem varščin in davkov ter ropanjem bank. Nadzoruje tudi mednarodno trgovino na meji med Sirijo in Turčijo.

Zdaj so glavni finančni vir islamistov donacije in trgovina na črno Islamisti so v času največje moči nadzorovali 60 odstotkov naftnih rezerv v Siriji in sedem glavnih polj v Iraku. Na dan so s prodajo črnega zlata zaslužili okoli milijon evrov, po nekaterih ocenah pa tudi več kot tri milijone evrov.

Toda kot je pred dnevi sporočil ameriški kontraadmiral John Kirby, prihodki od nafte zaradi zračnih napadov zavezniških sil na rafinerije niso več vodilni vir njihovih dolarskih dohodkov. Zdaj so glavni vir verjetno donacije in program trgovine na črnem trgu. Vsako uro je na svetu prodan en človeški organ Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je leta 2012 sporočila, da se vsako leto zgodi vsaj deset tisoč nelegalnih poslov na črnem trgu s človeškimi organi. To pomeni, da je vsako uro nekje na svetu prodan en človeški organ. Kar 70-odstotni delež trgovine z organi predstavlja trgovina z ledvicami.

Pred leti so očitki na trgovino z organi leteli tudi na Osvobodilno vojsko Kosovo (OVK). Prvič so se podatki o domnevno razširjenem trgovanju s človeškimi organi med vojno in tik po njej na Kosovu v letih 1998 in 1999 v javnosti pojavili leta 2008 v knjigi nekdanje glavne haaške tožilke Carle Del Ponte.

Preiskava na Kosovu Misija EU na Kosovu Eulex je zato sprožila večletno preiskavo o vojnih zločinih, ki naj bi jih med vojno nad Srbi zagrešili pripadniki nekdanje OVK. Lani julija je glavni tožilec Eulexa John Clint Williamson povedal, da je trgovina s človeškimi organi pobitih ljudi res potekala, vendar pa ni šlo za več sto primerov, kot se je govorilo, ampak za nekaj primerov.

Ne spreglejte