Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
22.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Islamska država Kobane

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 22.09

8 let

Islamska država napreduje v Kobaneju in tudi na zahodu Iraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrajna Islamska država beleži nove uspehe pri osvajanju kurdskega mesta Kobane na severu Sirije, kjer so njeni borci po srditih spopadih s kurdskimi silami prodrli v središče mesta.

Džihadisti so poleg tega v Iraku zasedli pomembno vojaško bazo v mestu Hit v zahodni provinci Anbar, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Po najnovejšem vojaškem uspehu Islamska država sedaj nadzoruje polovico Kobaneja, ki ga je začela oblegati pred skoraj mesecem dni. Čeprav jih z napadi poskušajo ustaviti letala ZDA in njihovih arabskih zaveznic, pa džihadistom doslej niso preprečila napredovanja.

Po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice so džihadisti prodrli do središča mesta in kurdske sile potisnili v severno polovico mesta proti Turčiji.

Svarila pred pokolom Politik iz Kobaneja Fejza Abdi, ki se trenutno nahaja v izgnanstvu v Turčiji, je povedal, da so borci IS Kobane obkolili z južne, zahodne in vzhodne strani. Posvaril je pred pokolom, če obkolijo še sever mesta. "Če jim uspe prevzeti nadzor nad tem območjem, bodo zaprli vse poti do mesta in začeli pokol," je povedal Abdi.

Zaskrbljujoča poročila prihajajo tudi iz Iraka, kjer je Islamska država prav tako na pohodu. V zahodni provinci Anbar so v mestu Hit po spopadih z iraškimi silami borci IS zavzeli pomembno vojaško bazo. Zasegli so vojaška vozila, med drugim tanke, ter oporišče nato požgali.

Zaradi napredka džihadistov iraškim varnostnim silam grozi, da bodo v Anbarju ostale odrezane od preostale države. Zaradi spopadov v in okoli Hita je poleg tega z domov zbežalo že okrog 180.000 ljudi, so opozorili Združeni narodi. Bežeči civilisti pa so se večinoma odpravili proti vzhodnemu mestu Ramadi, poroča britanski BBC.

Ne spreglejte