Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
16.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

John Kerry šiiti kristjani genocid ZDA

Četrtek, 17. 3. 2016, 16.19

8 let, 1 mesec

"Islamska država izvaja genocid nad kristjani, šiiti in jazidi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
John Kerry | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skrajna skupina Islamska država izvaja genocid nad kristjani, jazidi in šiitsko muslimansko manjšino na svojem ozemlju v Iraku in Siriji, je danes dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

IS "ubija kristjane, ker so kristjani, Jazide, ker so Jazidi in šiite, ker so šiiti," je opozoril ameriški državni sekretar John Kerry. "Njihov celoten nazor temelji na uničenju tistih, ki niso v skladu z njihovo perverzno ideologijo," je še dejal.

"IS sam priznava, da izvaja genocid, kar potrjujejo tudi njegova ideologija in delovanje," je še povedal Kerry, ki je poudaril, da je IS odgovoren tudi za zločine proti človečnosti in etnično čiščenje proti tem in drugim verskim ter etničnim manjšinam.

"Kristjanke silijo v spolno suženjstvo"

Priznal je, da ZDA in njene zaveznice niso uspele zbrati vseh dokazov o zločinih IS, so pa v zadnjih nekaj mesecih opravili pregled. Tako vedo, da so pripadniki IS avgusta 2014 ubili več sto jazidov in da jih je bilo več deset tisoč ujetih na gori Sindžar ter da je bilo jasno, da bi jih brez posredovanja mučili.

V iraškem Mosulu in drugod so usmrtili kristjane samo zaradi njihove vere, je še poudaril Kerry in dodal, da kristjanke silijo v spolno suženjstvo.

Kalifat bi pomenil uničenje ostankov etničnega in verskega mozaika

"Brez dvoma, če IS uspe vzpostaviti t.i. kalifat, bi to pomenilo uničenje ostankov etničnega in verskega mozaika, ki je nekoč zaznamoval regijo," je še dejal ameriški državni sekretar.

Pojasnil je, da njegove ugotovitve temeljijo na pregledu informacij, ki so jih v minulih mesecih zbrali State Department, obveščevalne službe in zunanje skupine.

Dejal je še, da mora odgovor ZDA proti IS deloma temeljiti na vojaški sili, je pa hkrati po njegovih besedah pomembna tudi nujna pomoč.

Ne spreglejte