Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2015,
12.53

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tomislav Salopek

Četrtek, 13. 8. 2015, 12.53

3 leta, 9 mesecev

Islamska država: Hrvata smo ubili, potem ko ga je zapustila njegova vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pripadniki islamske države so dan po fotografiji objavili še zvočni posnetek, s katerim dokazujejo, da so v Egiptu obglavili Hrvata Tomislava Salopeka. "Uradne potrditve še ni," pravijo na Hrvaškem.

"V pokrajini Sinaj so vojaki kalifata po izteku roka ubili hrvaškega ujetnika, čigar država je sodelovala v vojni proti islamski državi, potem ko sta ga njegova in egiptovska vlada zapustili," je po poročanju spletnega portala vijesti.rtl.hr slišati z zvočnega posnetka.

Uradne potrditev, da je Hrvat mrtev, še ni Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v odzivu na domnevni umor Tomislava Salopeka med drugim poudarila, da še vedno nimajo potrditve, da je na objavljeni fotografiji res on.

Pusićeva je na novinarski konferenci na Reki dejala, da iskanje Salopeka nadaljujejo z enako intenzivnostjo, vendar dvomi, da jim bo kdaj uspelo ugotoviti njegovo usodo.

Ugrabitelji zahtevali denar. Koliko, Pusićeva ni razkrila. Razkrila je, da so ugrabitelji osem dni po ugrabitvi Salopeka 22. julija v Kairu za njegovo izpustitev zahtevali denar. "Potem se njegovi ugrabitelji niso oglasili vse do 5. avgusta, ko je bil objavljen posnetek, na katerem je Salopek v položaju, ki je značilen za Islamsko državo," je dodala. Zneska, ki so ga od Salopekovega delodajalca, francoskega podjetja CGG, zahtevali ugrabitelji, hrvaška zunanja ministrica ni želela razkriti.

Skrajneži na Twitterju objavili fotografijo trupla Skrajneži Islamske države so včeraj objavili, da so obglavili hrvaškega talca Tomislava Salopeka, ugrabljenega v Egiptu. Na Twitterju so objavili tudi fotografijo trupla žrtve. Ob fotografiji so v arabskem jeziku objavili zapis, ki Hrvate obtožuje zaradi sodelovanja v vojni proti Islamski državi.

Rok, ki so ga postavili islamisti, se je iztekel že v nedeljo popoldne, a od tedaj o usodi 31-letnega Hrvata ni bilo znanega nič. Skrajneži so v zameno za njegovo izpustitev zahtevali osvoboditev zapornic, povezanih z Muslimansko bratovščino, a je Egipt to možnost zavrnil.

Med iskalno akcijo ubita dva specialca V Egiptu so izvedli vojaško-policijsko akcijo, med katero sta bila ubita dva specialca, ko sta z avtomobilom zapeljala na mino, ki so jo na polotoku Sinaj podtaknili islamisti.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je sicer prejšnji teden s Salopekovima ženo in sestro odpotovala v Egipt, da bi sodelovala v prizadevanjih za osvoboditev očeta dveh otrok, doma iz Vrpolja v Slavoniji. V Egiptu je delal kot geodet za francosko podjetje CGG, ki se ukvarja z iskanjem nafte, pri čemer sodeluje z nekaterimi največjimi naftnimi družbami na svetu.

Ne spreglejte