Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2020,
9.20

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

23

Natisni članek

Hrvaška Egipt ugrabitev Tomislav Salopek ISIS Islamska država

Sreda, 22. 7. 2020, 9.20

3 leta, 9 mesecev

Po petih letih še vedno niso našli obglavljenega Hrvata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

23

Mineva pet let od smrti Hrvata Tomislava Salopeka, ki so ga v Egiptu ugrabili in usmrtili pripadniki Islamske države. Njegovega trupla še vedno niso našli.

Tomislava Salopeka so ugrabili 22. julija leta 2015, ko se je z voznikom iz Bahrajna vračal proti Egiptu, da bi se z letalom vrnil na Hrvaško. Ugrabili so ga približno 40 kilometrov pred egiptovsko prestolnico na osamljenem delu ceste.

V začetku avgusta se je nato v javnosti pojavil posnetek Salopeka, ki kleči v puščavi, ob njem pa stoji moški z nožem v roki. Salopek je z lista papirja prebral zahteve ugrabiteljev. Ti so želeli, da egiptovska vlada izpusti aretirane ženske članice Islamske države, sicer ga bodo v 48 urah usmrtili. Od 12. avgusta 2015 novih informacij o Salopeku ni bilo več.

Njegovega trupla do zdaj še niso našli, kar sicer ni neobičajno pri žrtvah Islamske države. Salopek je bil deveti državljan Zahoda, ki je umrl na tak način na ozemljih, ki so bila oziroma so še pod nadzorom Islamske države, poroča 24sata.

Delal tudi v Iraku, Libiji in Siriji

Tomislava Salopeka so ugrabili 22. junija leta 2015, 40 kilometrov pred egiptovsko mejo. | Foto: Reuters Tomislava Salopeka so ugrabili 22. junija leta 2015, 40 kilometrov pred egiptovsko mejo. Foto: Reuters Salopek je bil eden od številnih ljudi, ki so se za boljši zaslužek odpravili na Bližnji vzhod, kjer je bilo delo, kot na primer gradnja cest oziroma podobno, plačano veliko bolje kot na Hrvaškem. V Vrpolju je Salopek živel z ženo Natašo in dvema otrokoma.

Za Salopeka Egipt ni bil prva izkušnja v tujini. Pred tem je delal v Iraku, Libiji in Siriji, kjer se je prav tako znašel v nevarnosti, a mu je s sodelavcem uspelo pobegniti.

Kako je potekala ugrabitev?

Avtomobilu je pot presekal tovornjak, v katerem so bili štirje moški, oblečeni kot beduini, z zakritimi obrazi in oznakami zastave države. Za katero državo gre, egiptovske varnostne sile ne razkrivajo. Četverica je bila oborožena s puškami kalašnikov, v zrak pa je izstrelila dva naboja.

Napadalci niso govorili. Dva sta izstopila iz kamiona in sedla v Salopekovo vozilo. Avtomobil so obrnili v smer, iz katere sta Salopek in voznik prišla. Vožnja je bila dolga med 15 in 20 minut, navaja Jutarnji list, spremljal pa jih je tovornjak s preostalima dvema ugrabiteljema.

Ko sta se vozili ustavili, so Salopeka premestili v kamion, vzeli njegov in voznikov mobilni telefon ter se odpeljali neznano kam. Voznika in avtomobil ter Salopekovo prtljago in denar pa so pustili.

V pogajanjih za izpustitev Salopeka je sodelovala takratna hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. | Foto: Reuters V pogajanjih za izpustitev Salopeka je sodelovala takratna hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Foto: Reuters

S časom vse manj informacij

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić se je takoj po dogodku skupaj s Salopekovo ženo in sestro odpravila v Egipt, da bi sodelovala v prizadevanjih za osvoboditev očeta dveh otrok iz Vrpolja v Slavoniji, ki je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje CGG. Ta se ukvarja z iskanjem nafte, pri čemer sodeluje z nekaterimi največjimi naftnimi družbami na svetu.

Francosko podjetje je deset dni po ugrabitvi prejelo elektronsko sporočilo, da za Salopeka zahtevajo 30 milijonov evrov odkupnine, sporočilo pa je bilo poslano iz Libije.

Za ugrabitvijo Salopeka naj bi stala islamska teroristična organizacija Jammat Ansa Al Sunna. Salopeka naj bi še isti dan po ugrabitvi odpeljali v Libijo, vendar pomembnejših informacij o njegovi ugrabitvi ni bilo več.

Novembra istega leta so egiptovske varnostne sile ubile vodilnega islamističnega militanta, med drugim osumljenega sodelovanja pri ugrabitvi Salopeka.

Prevaranti želeli izkoristiti tragedijo

V mesecu po izginotju Salopeka se je na Hrvaškem pojavilo več prevar, kjer je neznana ženska zahtevala denar za reševanje za reševanje družinskih članov, ki so delali v tujini.

Lažna diplomatka je sicer izbirala družine, katerih nekateri člani so na delu v tujini ali so pomorščaki. Neki ženski se je celo zlagala, da so njenega brata ugrabili in da zanj zahtevajo odkupnino. Verjetno je skušala izkoristiti položaj ob odmevni ugrabitvi hrvaškega državljana Salopeka v Egiptu. Neki drugi družini je medtem dejala, da je njihov sin v bolnišnici v Londonu in da potrebuje denar, da bi ga z letalom prepeljali v Zagreb, je poroča STA.

Ne spreglejte