Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 8. 2012,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA

Ponedeljek, 27. 8. 2012, 10.43

8 let

Isaac bo iz tropske nevihte prerasel v orkan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Isaac napreduje proti New Orleansu, v pripravljenosti so 4 zvezne države.

Tropska nevihta Isaac je v nedeljo zajela južni del Floride, vendar hujših posledic ni bilo, saj vetrovi niso dosegli niti 100 kilometrov na uro. Meteorologi pa svarijo, da se lahko zadeve spremenijo v sredo zjutraj, ko bo Isaac kot orkan najmanj druge kategorije z vetrovi med 154 do 177 kilometrov na uro zadel ob obalo Mehiškega zaliva. Isaac je v soboto na Haitiju ubil sedem oseb, v sosednji Dominikanski republiki pa dve. Po Kubi je podiral drevesa in daljnovode, v nedeljo pa je bil center nevihte nedaleč od najbolj južnih otokov Floride, od koder niso poročali o posledicah, ljudje pa so se čez dan celo kopali v morju. Isaac se bo predvidoma danes, ko bo vstopil v toplejše vode Mehiškega zaliva, okrepil v orkan in se bo pomikal naprej proti severu, predvidoma daleč stran od zahodne obale Floride.

Najhujša bo sredaMeteorologi pa opozarjajo, da se lahko stanje zelo poslabša v sredo, ko bo orkan zadel ob kopno nekje na obali Louisiane, Misisipija, Georgije, Alabame in severozahodnega dela Floride. Lahko se zgodi, da bo Isaac prišel na kopno pri New Orleansu, ki ga je natanko pred sedmimi leti razdejal orkan Katrina. Ta orkan 5. kategorije z vetrovi do 280 kilometrov na uro je ubil več kot 1800 ljudi in povzročil za 81 milijard dolarjev gmotne škode, kar predstavlja največjo naravno nesrečo v zgodovini ZDA z vidika njenih ekonomskih posledic.

Isaac tako močan ne bo, čeprav pa bo dovolj močan, da s poplavami povzroči tudi za več deset milijard dolarjev škode. Njegova predvidena pot je skoraj natanko enaka Katrinini, ob prihodu na obalo pa naj bi s seboj potegnil do 3,5 metra visoke valove. Guverner Louisiane Bobby Jindal je za obalna območja države razglasil izredne razmere in priporočil evakuacije.

Republikanska konvencija gre naprej kljub nevihti IsaacAmeriška republikanska stranka bo danes v Tampi na Floridi simbolično za nekaj minut uradno odprla svojo nacionalno konvencijo, vendar jo bo nato zaradi tropske nevihte Isaac nemudoma prekinila in nadaljevala v torek, ko bo Mitt Romney dobil delegatske glasove za potrditev predsedniške kandidature.

Ne spreglejte