Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2024,
8.56

Osveženo pred

1 ura, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Natisni članek

vojna Izrael Palestina Hamas

Petek, 18. 10. 2024, 8.56

1 ura, 32 minut

Vojna na Bližnjem vzhodu

Hezbolah napoveduje novo fazo vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Hezbolah | Hezbolah je v četrtek kmalu po izraelski potrditvi uboja vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja napovedal stopnjevanje vojne z Izraelom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto Guliverimage

Hezbolah je v četrtek kmalu po izraelski potrditvi uboja vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja napovedal stopnjevanje vojne z Izraelom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Guliverimage

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je v četrtek napovedalo novo fazo v vojni z Izraelom in dodalo, da je prvič uporabilo natančno vodene rakete proti izraelskim vojakom. V izraelskih napadih na Libanon je bilo v četrtek ubitih 45 ljudi, v Izraelu pa so se danes znova oglasile sirene zaradi raketnih napadov Hezbolaha.

Poudarki dneva: 

8.45 Hezbolah ob nadaljevanju izraelskih napadov na Libanon napoveduje novo fazo vojne

7.55 Uboj Sinvarja bo po prepričanju Irana okrepil odpor

8.45 Hezbolah ob nadaljevanju izraelskih napadov na Libanon napoveduje novo fazo vojne

Po navedbah izraelske vojske je bilo v zadnjih urah iz južnega Libanona proti severnemu Izraelu izstreljenih približno 15 raket. Zračna obrabama je nekatere prestregla, druge pa so po navedbah vojske zadele ozemlje Izraela. O morebitnih žrtvah ali škodi vojska ne poroča, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da je bilo v četrtkovih izraelskih napadih po državi ubitih 45 ljudi, še 179 pa ranjenih. S tem je število smrtnih žrtev od začetka spopadov med Hezbolahom in Izraelom pred enim letom naraslo na več kot 2.400.

"Na stotine borcev je popolnoma pripravljenih na vsak izraelski kopenski vdor v južne libanonske vasi," je sporočilo gibanje. Dodalo je, da se raketni napadi na izraelske položaje iz dneva v dan stopnjujejo, borci Hezbolaha pa naj bi prvič uporabili natančno vodene rakete. V izjavi gibanje sicer ni omenilo Sinvarjeve smrti.

7.55 Uboj Sinvarja bo po prepričanju Irana okrepil odpor

Uboj vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja bo na Bližnjem vzhodu okrepil duh odpora, je v četrtek kmalu po izraelski potrditvi uboja Sinvarja sporočilo iransko predstavništvo pri Združenih narodih. Dodalo je, da bo odpor obstajal, dokler bosta obstajali okupacija in agresija.

"Duh odpora se bo okrepil. Postal bo vzor mladim in otrokom, ki bodo nadaljevali njegovo pot k osvoboditvi Palestine. Dokler obstajata okupacija in agresija, bo trajal odpor," je na omrežju X še zapisala iranska misija pri ZN. Islamska republika velja za dolgoletno podpornico tako Hamasa kot libanonskega Hezbolaha, ki se prav tako sooča z izraelsko invazijo.

Jahja Sinvar | Foto: Reuters Jahja Sinvar Foto: Reuters

Izraelska vojska je v četrtek potrdila, da je v spopadih ubila vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari, je bil Sinvar ubit v sredo, ko so ga opazili z dvema drugima borcema v Rafi na skrajnem jugu razdejane enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sile so identificirale tri teroriste, ki so bežali od doma do doma," je nadaljeval in povedal, da je Sinvar sam pobegnil v eno od stavb, vojska pa je območje preiskala z dronom. Posnetki drona, ki jih je objavila vojska, prikazujejo Sinvarja v stavbi s poškodovano roko in glavo, v zadnjih trenutkih pa je vodja Hamasa v bližajoči se dron vrgel palico.

"Identificirali smo ga kot terorista v stavbi, zato smo napadli stavbo in vanjo vstopili," je še dodal.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kmalu po novici o uboju Sinvarja dejal, da je to znak zatona vladavine Hamasa v Gazi. Vendar je ob tem zatrdil, da njegova smrt ne pomeni konca vojne. V ZDA so medtem novico označili za dober dan za Izrael, ZDA in svet. V Parizu, Berlinu in Londonu pa so Hamas pozvali, naj osvobodi talce, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je povedal, da je poleg odgovornosti za napade 7. oktobra lani Sinvar "odgovoren za ogromno trpljenja ljudi v Gazi". Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa ga je opisala kot vodjo teroristične organizacije, ki je stal za napadi Hamasa na Izrael.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Sinvarja označil za terorista. "Bil je ovira za nujno potrebno premirje in brezpogojno izpustitev vseh talcev. Treba je končati nasilje, osvoboditi talce in ustaviti trpljenje Palestincev," je še zapisal na omrežju X.

Jahja Sinvar
Novice "ZDA, Izraelu in celemu svetu je zaradi tega bolje"
Jahja Sinvar
Novice Izraelski zunanji minister: Ubili smo vodjo Hamasa. Netanjahu: To ni konec vojne.
Misija ZN v Libanonu (Unifil)
Novice Izrael spet napadel Unifil
Ne spreglejte