Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2015,
14.14

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

diamanti Antwerpen Indija

Petek, 7. 8. 2015, 14.14

1 leto, 2 meseca

Indijci, kralji diamantne trgovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Antwerpnu so Indijci prevzeli posle z diamanti, ki so bili tradicionalno domena ortodoksnih Judov.

Najbolj prepoznavna fotografija Antwerpna je bila od nekdaj podoba hasidskega Juda, ki hiti po finančni četrti mesta. Judje so bili stoletja glavni trgovci in brusilci diamantov. Antwerpen je eno glavnih svetovnih središč diamantne trgovine: v mestu poteka 80 odstotkov vse svetovne trgovine s surovimi diamanti.

Polovica judovskih brusilnic propadla Toda pred leti se je začelo to spreminjati. Tako kot v drugih industrijskih panogah se je tudi tu pojavila težava cenejše delovne sile. Hasidski Judje so bili preprosto predragi brusilci diamantov, zato so njihovo mesto začeli prevzemati drugi. Po poročanju BBC je leta 2008 od 2.000 družin hasidskih Judov v Antwerpnu tisoč moških ostalo brez dela in s tem tisoč družin brez dohodka. Večina je bila samozaposlenih, da so lahko sledili strogim verskim predpisom. Majhni neodvisni brusilci in trgovci pa se v diamantnem poslu vse težje prebijajo.

Brušenje diamantov so tako preselili v Indijo in na Kitajsko, del pa so prevzele afriške države, kjer izkopavajo diamantne, na primer Bocvana.

Indijci z diamantno trgovino zavzeli tudi Tel Aviv Antwerpenski del posla so prevzeli Indijci, ki v nasprotju s hasidskimi Judi svojih delavnic ne zapirajo zaradi verskih praznikov. Mnogi so prepričani, da se ortodoksni Judje pač niso prilagodili globalizaciji. Za Indijce velja, da so pridni delavci, prav tako kot pri Judih pa je posel domena družine.

Trenutno gre skoraj 80 odstotkov vseh svetovnih brušenih diamantov skozi indijske roke. Samo v Antwerpnu, kjer je diamantni posel vreden 22 milijard dolarjev na leto, imajo Indijci nadzor nad 65 odstotki poslov. Še pred dvajsetimi leti so imeli le 25-odstotni del pri trgovini z diamanti. Nasprotno so imeli Judje pred dvajsetimi leti 70-odstotni delež, zdaj pa imajo le še okoli 25-odstotnega.

Poleg Antwerpna imajo svoje diamantne četrti še v New Yorku in Hongkongu, v Indiji je središče diamantnega posla v Mumbaju, največ tovarn za brušenje pa je v Suratu. Celo tako uspešni so, da so del trgovine z diamanti prevzeli celo v Tel Avivu.

Od revnih brusilcev do globalnih poslovnežev Prvi Indijci so v Antwerpen prišli v 60. letih. Sprva so domov v Indijo na brušenje pošiljali diamante, ki so se judovskim trgovcem zdeli manjvredni. Zdaj je v Antwerpnu okoli 400 indijskih družin, ki se ukvarjajo z diamanti. Večina jih je iz mesta Palanpur v indijski zvezni državi Gudžarat. Delavnice, ki so bile še pred nekaj desetletji le sobe z enim zaposlenim, so se spremenile v milijardni svetovni posel s tisočimi zaposlenimi. Večino brusilnic diamantov so preselili v Indijo, kjer je cenena delovna sila. V Antwerpnu, kjer je bilo nekoč 25 tisoč brusilcev diamantov, jih je ostalo manj kot tisoč.

Največje belgijsko-indijsko podjetje za diamante je Rosy Blue, ki je tudi eno največjih na svetu. Je v lasti družine Mehta. Leta 1973 ga je ustanovil Dilip Mehta, ki mu je leta 2006 belgijski kralj podelil naziv barona za zasluge za Belgijo. Svojo kariero je Mehta začel kot reven brusilec diamantov v Suratu, zdaj pa vodi družinsko korporacijo. Prepričan je, da je Indijcem v poslu uspelo, ker so dobri trgovci in pripravljeni delati 24 ur na dan. Judje temu preprosto niso bili konkurenčni.

Diamantni posel v zadnjih letih sicer stagnira. Korporacija De Beers je objavila, da je v prvi polovici letošnjega leta prodaja diamantov padla za 20 odstotkov, predvsem zaradi manjšega povpraševanja na kitajskem trgu. Indijskih trgovcev to ne skrbi preveč. Kot vedno se bodo prilagodili tudi tem spremembam.

Ne spreglejte