SiolNET. Novice Svet
7,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
eden od veteranov prišel v obleki z ustaškim napisom Za dom spremni

Incident v Okučanih: Milanović predčasno zapustil slovesnost

7,10

termometer

Zoran Milanović
Zoran Milanović je predčasno zapustil slovesnost ob 25. obletnici zmagovite hrvaške vojaške operacije Blisk v Okučanih. Foto: Reuters

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes zapustil uradno spominsko slovesnost ob 25. obletnici zmagovite hrvaške vojaške operacije Blisk v Okučanih, ker se je eden od veteranov pokazal v obleki z ustaškim napisom Za dom spremni. Predsednika hrvaške vlade in parlamenta, Andrej Plenković in Gordan Jandroković, sta Milanovićevo potezo obsodila, piše STA.

Milanović je danes prispel v Okučane v okviru protokola uradne slovesnosti v spomin na operacijo Blisk, v kateri je hrvaška vojska v začetku maja 1995 osvobodila Zahodno Slavonijo. Predvideno je bilo, da bohrvaški predsednik položil vence ob spomeniku podlim pripadnikom hrvaške vojske in policije med operacijo Blisk, potem ko bodo to storili veterani ter Plenković in Jandroković.

"Namerna provokacija"

Milanović je novinarjem pojasnil, da se je odločil zapustiti slovesnost, ko se je eden od udeležencev, ki so polagali venec pred njim, pokazal v uniformi z oznako Za dom spremni.

"To je bila namerna provokacija, ki smo jo predvidevali. Zgodila se je. Menim, da so s tem omalovaževali žrtve in spomina na ta dogodek. Kjer koli bo v prihodnje podobno, se dogodka ne bom udeležil", je po poročanju STA napovedal Milanović, preden je zapustil Okučane.

Zoran Milanović Novice Milanović se ne bo umaknil pred tistimi, ki na račun mrtvih povzdigujejo NDH

Plenković in Jandroković obsodila njegovo potezo

Hrvaški premier Plenković je novinarjev v odzivu dejal, da je Milanović med nedavno žalno slovesnostjo v spominskem centru nekdanjega ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu izjavil, da je potrebno zavreči spominsko ploščo z imeni poginulih pripadnikov paravojaških hrvaških obrambnih sil (Hos) med nedavno vojno.

Spominsko ploščo so najprej postavili v Jasenovcu, nato so jo premestili nekaj kilometrov stran. Sporen je zloglasni ustaški napis Za dom spremni, ki so ga kot svoj uradni pozdrav uporabljali pripadniki Hosa.

Andrej Plenković je danes ponovil, da hrvaška vlada in HDZ obsojata ustaški režim. Andrej Plenković je danes ponovil, da hrvaška vlada in HDZ obsojata ustaški režim. Foto: STA

Hos je bil ustanovljen na Hrvaškem in v BiH kot vojaška organizacija skrajnje desničarske Hrvaške stranke prava (HSP), ki je javno povzdigovala nekdanjo ustaško Neodvisno državo Hrvaško (NDH).

Plenković je danes ponovil, da hrvaška vlada in HDZ obsojata ustaški režim. Obenem je poudaril, da je vladina skupina za soočanje z zgodovino priporočila, da je sporno geslo možno uporabljati izjemoma med veteranskimi spominskimi slovesnostmi. Hrvaška zakonodaja predvideva kazni za zloglasno ustaško geslo, a je bilo veliko primerov, ko so sodišča oprostila storilce tovrstnih prekrškov.

Po pisanju STA je šef hrvaškega sabora Jandroković dejal, da je Milanović odgovoren za današnji incident, saj je s svojo izjavo v Jasenovcu neprimerno govoril o veteranih in je znova sprožil ideološke polemike.

Šef hrvaškega sabora Jandroković je dejal, da je Milanović odgovoren za današnji incident, saj je s svojo izjavo v Jasenovcu neprimerno govoril o veteranih in je znova sprožil ideološke polemike. Šef hrvaškega sabora Jandroković je dejal, da je Milanović odgovoren za današnji incident, saj je s svojo izjavo v Jasenovcu neprimerno govoril o veteranih in je znova sprožil ideološke polemike. Foto: Reuters

25 let

Letošnja obletnica operacije Blisk je potekala ob epidemioloških ukrepih zaradi novega koronavirusa. V Okučanih ni bilo množičnega shoda, kot je bilo v prejšnjih letih.

V vojaško-policijski operaciji Blisk so hrvaške sile maja 1995 v manj kot 40 urah osvobodile 500 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je bilo od leta 1991 pod nadzorom srbskih vojakov. Med drugim po štirih letih znova vzpostavili nadzor nad avtocesto in železniško progo med Zagrebom in vzhodom države.

Le tri mesece kasneje so med operacijo Nevihta dokončno porazili srbske sile na Hrvaškem. Nadzor nad vzhodno Slavonijo je Hrvaška dobila januarja 1998 na podlagi sporazuma o mirni reintegraciji, še piše STA.

plaža, turisti Posel danes Bomo Slovenci pomagali Hrvatom reševati turistično sezono?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin