Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

IMF Madžarska Viktor Orban

Torek, 16. 7. 2013, 12.15

8 let

"IMF-a na Madžarskem ne potrebujemo več"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dalj časa trajajoči spor med Madžarsko in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) je eskaliral do te mere, da je guverner madžarske centralne banke pozval k zaprtju urada IMF v državi.

Odnosi med vlado madžarskega premierja Viktorja Orbana nikoli niso veljali za pretirano dobre, zdaj pa so dosegli novo dno, poroča nemški Spiegel.

Madžarska IMF-ju dolžna za svoje gospodarsko preživetje Orbanov nekdanji gospodarski minister in trenutni guverner tamkajšnje centralne banke Gyorgy Matolcsy je pred kratkim pisal pismo direktorici IMF-ja Christine Lagarde, v kateri jo je pozval k zaprtju predstavništva denarnega sklada v Budimpešti, saj naj "ne bi bilo več potrebe po njegovem vzdrževanju".

Spiegel medtem poudarja, da je Madžarska IMF-ju dolžna za svoje gospodarsko preživetje. Ko se je država leta 2008 ujela v pasti finančne krize, sta, tako Spiegel, ravno Evropska unija (EU) in IMF za reševanje države pristavila 20 milijard evrov denarne pomoči v obliki posojila. V tistem času je Madžarski sicer vladal Orbanov predhodnik.

Orban evropske inštitucije večkrat obtožil "sovjetskega stila vmešavanja" Vse odkar je prišel na oblast Orban, je imela Madžarska precejšnje težave z mednarodnimi inštitucijami, piše Spiegel. Njegova vlada je tako med drugim skozi parlament spravila spremenjeno ustavo, ki je bila tako doma kot v tujini sprejeta s številnimi negativnimi kritikami. Največ očitkov je pri novi ustavi, pa tudi delovanju konservativne madžarske vlade letelo na omejevanje demokracije, ustavnega sodišča, pravnega sistema ter svobode medijev.

Na omenjene očitke se je tako že večkrat odzval tudi EU, ki je uvedel številne postopke zoper Madžarsko zaradi kršenja evropskih sporazumov. V začetku julija je evropski parlament sprejel resolucijo, ki madžarsko stran poziva k odpravi "nedemokratičnih sprememb". Orban se je na omenjeno resolucijo odzval precej jezno, zahteve pa ovrgel kot primer "sovjetskega stila vmešavanja" v notranje zadeve države.

Guverner: Kredit bomo odplačali od konca leta Pod vladavino aktualnega madžarskega premierja so propadla tudi vsa pogajanja naše vzhodne sosede z IMF glede svežih paketov pomoči. Guverner Matolcsy pa je ob nedavnem pismu Lagardovi po poročanju medijev dejal, da država ne potrebuje denarja IMF ter da bo svoj kredit iz leta 2008 poplačala do konca tega leta.

Madžarsko gospodarstvo se je lani skrčilo za 1,7 odstotka, Evropska komisija sicer pričakuje, da se bo z letošnjim letom za državo kljub vseeno začela gospodarska rast. Proračunski primanjkljaj naj bi se po nekaterih napovedih v prihodnje povečal na 3 odstotke BDP.

Ne spreglejte