Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
8.34

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

zapor injekcija usmrtitev ZDA

Četrtek, 29. 2. 2024, 8.34

1 mesec, 4 tedne

Hudo spodletela usmrtitev. Smrtonosno injekcijo skušali vstaviti osemkrat.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
Idaho, zapro, ZDA | Creech je med tem večkrat pogledal proti svoji družini in ločeni sobi za priče. Njegove roke so bile privezane na mizo, vendar je večkrat iztegnil prste proti njim. Ko so usmrtitev ustavili, je upravnik pristopil do Creecha in mu nekaj minut šepetal ter ga stiskal za roko.  | Foto Guliverimage

Creech je med tem večkrat pogledal proti svoji družini in ločeni sobi za priče. Njegove roke so bile privezane na mizo, vendar je večkrat iztegnil prste proti njim. Ko so usmrtitev ustavili, je upravnik pristopil do Creecha in mu nekaj minut šepetal ter ga stiskal za roko. 

Foto: Guliverimage

Ameriška zvezna država Idaho je v sredo ustavila usmrtitev Thomasa Eugena Creecha, saj je zdravniška ekipa kar osemkrat skušala najti veno, v katero bi vstavila smrtonosno injekcijo. Creech je zaradi petih umorov v treh državah eden najdlje obsojenih zapornikov na smrt v Združenih državah Amerike, osumljen pa je še več drugih umorov.

Creecha so za zapahe spravili leta 1974. V zaporu je že prestajal dosmrtno ječo, ko je leta 1981 do smrti pretepel sojetnika, 22-letnega Davida Dala Jensena. Zaradi tega zločina so ga zdaj, več kot štiri desetletja kasneje, hoteli usmrtili.

Upravnik zapora Josh Tewalt.  | Foto: Guliverimage Upravnik zapora Josh Tewalt. Foto: Guliverimage V sobo za usmrtitev so Creecha pripeljali v sredo ob 10. uri, potem pa so trije člani medicinske ekipe v veno poskušali osemkrat vstaviti iglo, je po dogodku povedal upravnik zapora Josh Tewalt. V nekaj poskusih žile niso mogli najti, v drugih so imeli pomisleke glede kakovosti vene. Preiskali so mesta v njegovih rokah, nogah, dlaneh in stopalih.

Upravnik je ob 10.58 sporočil, da prekinja usmrtitev.

Iz zapora so sporočili, da bo smrtni nalog za Creecha potekel in da že razmišljajo o naslednjih korakih. Odvetniki obsojenca so na ameriškem okrožnem sodišču nemudoma vložili novo prošnjo za prekinitev usmrtitve, češ da hudo neuspeli poskus usmrtitve dokazuje nesposobnost ministrstva, da izvede humano in ustavno usmrtitev.

Skrita identiteta osebja za usmrtitev

Pri usmrtitvi, ki je bila v Idahu prva v 12 letih, je bilo prisotnih šest uradnikov iz Idaha, vključno z državnim tožilcem Raulom Labradorjem, in štirje predstavniki medijev.

V ekipi za usmrtitev so bili prostovoljci, so sporočili iz oddelka za popravne kazni, njihova identiteta pa ostaja tajna. Zadolženi za vstavljanje injekcije s smrtonosnim pripravkom so imeli medicinsko izobrazbo, nosili so bela pokrivala za obraz v stilu balaklave in mornarsko modre kape, da bi prikrili svoje obraze.

Pred oknom so dogajanje opazovale medijske priče, še poroča Guardian. | Foto: Guliverimage Pred oknom so dogajanje opazovale medijske priče, še poroča Guardian. Foto: Guliverimage

Pri vsakem poskusu vstavitve intravenske injekcije je medicinska ekipa očistila kožo z alkoholom, vbrizgala raztopino za omrtvičenje, ponovno očistila kožo in nato poskušala uspešno namestiti intravenski kateter v veno. Vsak poskus je trajal nekaj minut.

Kenneth Eugen Smith
Novice Izvedli prvo usmrtitev z dušikom: to so bile njegove zadnje besede
Ne spreglejte