Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
6.29

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

Natisni članek

alabama ZDA usmrtitev

Petek, 26. 1. 2024, 6.29

3 mesece

Izvedli prvo usmrtitev z dušikom: to so bile njegove zadnje besede

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22
Kenneth Eugen Smith | Smith se je večkrat neuspešno pritožil na sodišča, češ da je ta vrsta usmrtitve kruta in nenavadna. | Foto Reuters

Smith se je večkrat neuspešno pritožil na sodišča, češ da je ta vrsta usmrtitve kruta in nenavadna.

Foto: Reuters

Ameriška zvezna država Alabama je v četrtek z dušikom usmrtila 58-letnega Kena Smitha. To je bila prva usmrtitev obsojenca na smrt z dušikom. Nasprotniki smrtne kazni to opredeljujejo kot nehumano, okrutno in eksperimentalno dejanje. Alabama trdi, da je metoda povsem humana, poročajo ameriški mediji. V ZN in EU so medtem kritični do usmrtitve z dušikom.

Smith se je večkrat neuspešno pritožil na sodišča, češ da je ta vrsta usmrtitve kruta in nenavadna. Alabama je skušala Smitha usmrtiti že leta 2022, vendar so usmrtitev v zadnjem trenutku preklicali zaradi težav z izvedbo usmrtitve z injekcijo. Pred usmrtitvijo naj bi dejal: "Nocoj je človeštvo stopilo korak nazaj. Odhajam z ljubeznijo, mirom in svetlobo, hvala, ker me podpirate, vse vas imam rad."

Na smrt so ga obsodili zaradi plačanega umora 45-letne Elizabeth Sennett leta 1988. "Po več kot 30 letih izigravanja sistema gospod Smith odgovarja za svoje grozljive zločine. Molim, da bo družina Elizabeth Sennet dobila vsaj nekaj zadoščenja," je po usmrtitvi sporočila guvernerka Alabame Kay Ivey.

Trajalo je 22 minut, da je umrl

Usmrtitev je potekala tako, da so mu na obraz nadeli masko in skoznjo spustili čisti dušikov plin. Trajalo je 22 minut, da je umrl. Smith se je v tem času tresel in zvijal. Nekaj minut je nato težko dihal, dokler ni nehal dihati. Šlo je za prvo usmrtitev z novo metodo, odkar so v ZDA leta 1982 uvedli usmrtitve s smrtonosno injekcijo, poroča televizija ABC.

Smithovi odvetniki so skušali usmrtitev preprečiti z argumentom, da gre za nepreizkušeno metodo, ki krši ustavno prepoved okrutnega in nenavadnega kaznovanja. Sodišča so argument zavračala, nazadnje pa je to tik pred usmrtitvijo storilo še vrhovno sodišče ZDA. Pravosodni minister Alabame Steve Marshall je po usmrtitvi dejal, da jim je uspelo dokazati, da je dušik učinkovita in humana metoda usmrtitve. Strokovnjaki Sveta za človekove pravice ZN se ne strinjajo in menijo, da ta metoda verjetno krši prepoved mučenja.

Vse več ameriških zveznih držav išče nove metode usmrtitev, ker imajo težave z zagotavljanjem sredstev, potrebnih za usmrtitve z injekcijo. Poleg Alabame sta dušik odobrila tudi Oklahoma in Misisipi.

Elizabeth Sennett so našli mrtvo z vbodnimi ranami po telesu. Preiskava je ugotovila, da je njen mož, protestantski pastor Charles Sennett starejši, plačal po tisoč dolarjev Smithu in Johnu Parkerju za umor žene, ker je bil v dolgovih in je hotel pobrati zavarovalnino.

Pastor se je v času preiskave sam ubil, Parkerja pa so usmrtili leta 2010. Smithova obsodba je bila leta 1989 razveljavljena, vendar je bil leta 1996 ponovno obsojen na smrt. Porota je predlagala dosmrtni zapor, vendar se je sodnik samovoljno odločil, da ga obsodi na smrt. Alabama zdaj sodnikom tega več ne dovoli.

V ZN in EU kritični do usmrtitve z dušikom

Usmrtitev zapornika z dušikom v ameriški zvezni državi Alabami je bila nehumana in bi jo lahko označili za mučenje, je medtem dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Usmrtitev obsojajo in obžalujejo tudi v EU, ob tem pa v Bruslju poudarjajo nasprotovanje smrtni kazni v vseh oblikah in okoliščinah. "Globoko obžalujem usmrtitev Kennetha Eugena Smitha v Alabami kljub resnim pomislekom, da bi ta nova in nepreverjena metoda zadušitve z dušikovim plinom lahko pomenila mučenje oziroma kruto, nečloveško ali ponižujoče ravnanje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Türk.

Prvo usmrtitev z dušikom, izvedeno v ZDA, so ostro obsodili tudi v Bruslju. "Po mnenju vodilnih strokovnjakov je ta metoda še posebej kruta in nenavadna. EU še naprej poziva k univerzalni ukinitvi smrtne kazni," je v izjavi med drugim zapisala Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS). Tudi v ameriški javnosti je bilo pred in po usmrtitvi slišati številne kritike, proti uporabi nove metode usmrtitve z dušikom pa so se izrekle številne človekoljubne organizacije, med njimi urad visokega komisarja ZN za človekove pravice, Amnesty International in Human Rights Watch.

Kenneth Eugen Smith
Novice V ZDA bodo danes izvedli prvo usmrtitev z dušikom
smrtna kazen, usmrtitev
Novice Usmrtitev z novo metodo. Zgodilo se bo prvič.
smrtna kazen, usmrtitev
Novice Javna usmrtitev zaradi napada na svetišče
Ne spreglejte