SiolNET. Novice Svet
5,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Huda obtožba iz Rusije: kdo je zdaj res zastrupil vohuna in njegovo hčer?

5,15

termometer

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je priredila rezultate preiskave zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere v Veliki Britaniji, saj Rusija in Sovjetska zveza nikoli nista razvili kemikalij, s katerimi sta bila zastrupljena, je zatrdil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je vodjo britanske diplomacije Borisa Johnsona že v petek obtožil, da skuša "izkriviti" ugotovitve Mednarodne organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) glede zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere v Veliki Britaniji. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je vodjo britanske diplomacije Borisa Johnsona že v petek obtožil, da skuša "izkriviti" ugotovitve Mednarodne organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) glede zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere v Veliki Britaniji. Foto: Reuters

Švicarski laboratorij, ki je opravljal raziskavo za OPCW, je namreč po navedbah Lavrova v vseh vzorcih našel sledi kemikalije BZ. "BZ je živčni strup, ki začasno onesposobi človeka," je povedal Sergej Lavrov ter dodal, da so ta strup uporabljale vojske ZDA, Velike Britanije in drugih članic zveze Nato.

"V luči tega OPCW sprašujemo, zakaj so v končnem poročilu ugotovitve strokovnjakov laboratorija v Spiezu v celoti izpustili," je dejal. "Če se OPCW odloči, da bo zanikal sodelovanje z laboratorijem v Spiezu, pa bo zanimivo slišati razlago za to," je dodal vodja ruske diplomacije.

Gre verjetno za švicarski inštitut za zaščito prebivalstva pred jedrskimi, biološkimi in kemičnimi grožnjami in nevarnostmi s sedežem v švicarskem mestu Spiez, navaja tiskovna agencija AFP.

Zastrupljena Julija Skripal že zapustila bolnišnico, njen oče ostaja tam

Policija je 4. marca, v nedeljo popoldne, našla moškega v šestdesetih letih in takrat še neidentificirano žensko, staro približno 30 let, nezavestna na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju v južni Angliji. Kmalu so ugotovili, da gre za 66-letnega ruskega državljana, upokojenega polkovnika Sergeja Skripala, ki je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora, in njegovo hčer Julijo (na fotografiji). Policija je 4. marca, v nedeljo popoldne, našla moškega v šestdesetih letih in takrat še neidentificirano žensko, staro približno 30 let, nezavestna na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju v južni Angliji. Kmalu so ugotovili, da gre za 66-letnega ruskega državljana, upokojenega polkovnika Sergeja Skripala, ki je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora, in njegovo hčer Julijo (na fotografiji). Foto: Twitter - Voranc

OPCW je v odprtem delu poročila, objavljenem na svoji spletni strani, zapisal, da vzorci krvi, ki so jih pregledali, "potrjujejo ugotovitve Velike Britanije glede identitete toksične kemikalije". Niso natančno specificirali, za katero kemikalijo naj bi šlo. Prav tako niso ocenili, kdo bi lahko izvedel napad na Skripala in njegovo hčer.

Po ocenah britanskih preiskovalcev je bil uporabljen živčni strup novičok, ki so ga razvili v Rusiji v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin