Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
10.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

2

Natisni članek

pomoč defibrilator

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 10.50

5 let, 8 mesecev

Hrvati na nogah: 18-letnik umrl, ker v reševalnem vozilu ni bilo zdravnika in defibrilatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

2

Defibrilator | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem razburja primer smrti 18-letnika v Zaprešiću blizu Zagreba, ki je umrl v nedeljo popoldne po prihodu reševalnega vozila, v katerem po navedbah prič ni bilo zdravnika. Mladeniču je na ulici postalo slabo, skušali so mu pomagati številni mimoidoči, ki so klicali urgenco, po prihodu reševalnega vozila pa je umrl.

Priče navajajo, da sta bila v vozilu samo medicinska sestra in medicinski tehnik ter da v vozilu ni bilo defibrilatorja. Nujna pomoč Zaprešića, kraja s 25 tisoč prebivalci, ima samo enega zdravnika, ki pa po navedbah hrvaške radiotelevizije HRT takrat ni bil dosegljiv.

Reševalno vozilo je prišlo 12 minut po telefonskem klicu na urgenco, čeprav je sedež nujne pomoči oddaljen le nekaj sto metrov, navaja portal index.hr. Kasneje je prišlo tudi drugo reševalno vozilo iz bolj oddaljenega kraja Jastrebarsko. Mladeniča so skušali oživiti, a brez uspeha.

Gre za najhujši primer, ki opozarja na slab sistem prve pomoči

V skladu z reformo od leta 2011 organizacija nujne medicinske pomoči na Hrvaškem določa obstoj dveh ekip v reševalnih vozilih - v eni (t. i. T1) so zdravnik, medicinska sestra ali zdravstveni tehnik ter voznik, v drugi (T2) pa samo medicinska sestra in zdravstveni tehnik.

poletje, vročina
Trendi Nujni pripomočki, ki naj bodo v torbici med vročinskim valom

Čeprav morata ta dva opraviti specialistično izobraževanje na področju nujne medicinske pomoči, se je pokazalo, da takšne ekipe v praksi vse težje delujejo. Že ob uvedbi sistema so kritiki opozarjali, da ni vzdržen. Hrvaški mediji navajajo, da to ni prvi primer, ki kaže, da je s sistemom nujne pomoči na Hrvaškem nekaj hudo narobe, je pa najhujši.

zivali
Novice Bi znali nuditi svoji živali prvo pomoč?

Lani je tako na Velebitu umrla 14-letnica, ki so jo še živo našli hudo poškodovano, do prihoda reševalnega vozila pa je omedlela. Umrla je na poti v bolnišnico. Njen primer je sicer izpostavil predvsem težavo neustrezne organiziranosti nujne pomoči na težko dostopnih območjih. Hrvaški mediji navajajo tudi izjavo očeta, ki je skupaj s sinom, ki si je zlomil nogo, v središču Zagreba 80 minut čakal na reševalno vozilo.

Ne spreglejte