Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška orožje

Četrtek, 18. 7. 2013, 19.33

8 let

Hrvat v britanskem dokumentarcu: Orožja imamo še za eno vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski dokumentarec, ki ga je posnela producentska hiša Journeyman Pictures, razkriva, da je Hrvaška, kljub temu da je od zadnje vojne minilo 20 let, polna orožja.

Dokumentarni film z naslovom Oboroževanje EU-ja: Hrvaška v ospredje postavlja vprašanje, ali bo Hrvaška, zdaj ko je v EU-ju, spodbudila trgovanje z nelegalnim orožjem. Kot navaja besedilo pod objavljenim videoposnetkom na YouTubu, naj bi se orožje, ki se je do zdaj skrivalo pod posteljami državljanov, pojavilo na črnem trgu.

Orožje kupovali na črnem trgu Ko je pred 20 leti izbruhnila vojna na Balkanu, so ZN vpeljali embargo na prodajo orožja Balkanu. "Nihče ni smel prodajati orožja Balkanu, zato so morali Hrvati razmisliti o drugih načinih, kako se oborožiti," navaja dokumentarec. "Hrvaška, Slovenija in Bosna so poskušale dobiti orožje s črnega trga, da bi oborožile svoje vojske. Ob istem času pa so tudi civilisti poskušali dobiti orožje na različne načine," je pojasnil hrvaški novinar Marin Dešković. "Med vojno niso imeli dostopa do orožja, zato so se oblikovale številne manjše orožarske delavnice. Po podatkih Interpola pa se nikoli niso prenehale delovati," navaja besedilo pod videoposnetkom.

"Imamo dovolj orožja še za eno vojno," je ustvarjalcem dokumentarnega filma povedala skupina moških iz hrvaškega Zagorja, pri tem pa so se smejali, saj ima po njihovih besedah vsakdo skrito orožje v kakšni od kuhinjskih omaric, čeprav o nelegalnem orožju, ki bi ga kdo lahko še skrival doma, molčijo. "Lahko bi oborožili manjšo vojsko," je mogoče slišati od skupine Hrvatov. "Ponos zagorskega naroda je kabura, lesena pištola. Nekoč se je uporabljala za lov, danes za poroke, pogrebe in druge pomembnejše dogodke," še pripoveduje videoposnetek.

Orožja ni mogoče izslediti Avtorji dokumentarnega filma pa še trdijo, da hrvaško orožje že zamenjujejo za droge v državah, kot so Francija, Belgija in Nemčija. Orožje je prava težava EU-ja, saj je težko ugotoviti, koliko ga je. "Bilo bi priljubljeno pri kriminalcih, saj ga je težko izslediti. Nima posebnih oznak, nima serijskih številk," je povedal Damir Tomašek, strokovnjak za balistiko.

Sicer so ZN kot tako hrvaška policija večkrat poskusili zaseči orožje, vendar so bili pri tem neuspešni. "Delno zaradi nadaljevanja proizvodnje, delno zaradi tega, ker bodo zanj plačale kriminalne združbe. Medtem ko je Evropa zaskrbljena, Hrvati upajo, da bo EU rešil težavo," še navaja besedilo pod videoposnetkom. Pri tem pa policist Mihael Šprajc dodaja, da na Hrvaškem nimajo incidentov zaradi orožja. "Hrvaška je ena izmed priljubljenih turističnih destinacij v Evropi. Nikakršnih incidentov z orožjem nimamo, smo varna država," je še povedal v kratkem dokumentarnem filmu.

Ne spreglejte