Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2018,
18.16

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Hrvaška Tunizija

Ponedeljek, 28. 5. 2018, 18.16

5 let, 11 mesecev

Hrvaško sodišče ne bo izročilo državljana BiH Tuniziji, kjer je osumljen umora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Zapori | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaško vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi državljana BiH Alena Čamdžića in zavrnilo njegovo izročitev Tuniziji, ki ga išče zaradi umora tunizijskega državljana, letalskega inženirja Mohameda Zouarija. V Tuniziji menijo, da je bil Čamdžić izraelski vohun in vpleten v umor Zouarija, ki je bil povezan s palestinskim gibanjem Hamas.

Hrvaško vrhovno sodišče je danes ugodilo Čamdžićevi pritožbi na odločitev o izročitvi, ki jo je v začetku maja sprejelo sodišče v Veliki Gorici.

Ne bodo tvegali smrtne kazni v Tuniziji

Pojasnili so, da izročitve "ne morejo dovoliti" zaradi mogočega tveganja smrtne kazni v Tuniziji, čeprav Čamdžića tunizijsko pravosodje bremeni enega od najhujših kaznivih dejanj. Kot so poudarili, Tunizija ni zagotovila nobenega jamstva, da v primeru Čamdžića ne bodo uveljavili smrtne kazni.

Tunizija: Smrtne kazni nismo izvedli že od leta 1992

Županijsko sodišče v Veliki Gorici je svojo odločitev o izročitvi Čamdžića v začetku maja utemeljilo na uradnem odgovoru tunizijskega pravosodja, da tunizijski zakon namesto smrtne kazni predvideva 20-letno zaporno kazen. Kot so iz Tunizije odgovorili na vprašanje hrvaškega ministrstva za pravosodje, smrtne kazni niso izvajali od leta 1992.

Vpletena naj bi bila v umor v Tuniziji

Hrvaška policija je prijela Čamdžića na zagrebškem letališču 13. marca letos na podlagi mednarodne tiralice tunizijskega Interpola. Tunizijske pravosodne oblasti sumijo Čamdžića in še eno osebo, da sta kot izraelska vohuna vpletena v umor 49-letnega Zouarija.

Hrvaške oblasti med postopkom niso želele potrditi navedb, da je prijeti državljan BiH vohun izraelske obveščevalne službe Mosad, kar trdijo v Hamasu in Hezbolahu. Hamas je lani tudi objavil, da so izraelski obveščevalci pri vstopu v Tunizijo uporabili potne liste BiH.

Zouarija, ki naj bi imel tudi belgijsko državljanstvo, so ubili s strelnim orožjem decembra 2016 nedaleč od njegovega doma v pristaniškem mestu Sfax v Tuniziji. Domnevno je bil eden glavnih pri razvoju Hamasovega programa oborožitve, posebej za drone, so po objavi prijetja Čamdžića poročali hrvaški mediji.

Ne spreglejte