SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški zdravstveni sklad vlaga v tobačno industrijo

1

termometer

 | Foto:
Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje je denar, ki so ga Hrvatje plačujejo za boljše zdravstvene storitve, vložil v državno tobačno tovarno.

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) je delnice v državnem tobačnem podjetju Agroduhan kupil leta 1996, s 3,6 odstotka delnic pa je v podjetju četrti delničar po velikosti. Vrednost delnic je slabih 1,9 milijona kun oziroma 250 tisoč evrov, navaja Jutarnji list.

Med vodilnimi delničarji Agroduhana so tudi pokojninski sklad ter državni agenciji za upravljanje državnega premoženja in za zavarovanje prihrankov varčevalcev.

"Taka je bila politika 90. let" Zelo nenavadno je, da zavod, ki skrbi za zdravstvo državljanov, neposredno podpira in vlaga v tobačno industrijo. Nad razkritjem neetičnega ravnanja HZZO je bil še posebej zgrožen predsednik hrvaške lige za bolj proti raku Damir Eljug, ki je opozoril, da je "tobačni dim glavni povzročitelj pljučnega raka ter raka ustne votline in ledvic".

Da je vlaganje denarja namesto v zdravje državljanov v tobačno industrijo neokusno dejanje, se zaveda tudi direktor HZZO Siniša Varga, a pravi, da je bila takšna politika v 90. letih. Ob tem zatrjuje, da zavod pri poslovanju podjetja ne sodeluje.

Po odkritju hrvaškega časnika je napovedal, da bodo po načrtovani ločitvi HZZO iz državnega proračuna sami odločali o svojih deležih v podjetjih.

Hrvatje na leto pokadijo osem tisoč ton tobaka Agroduhan v svojih tovarnah letno proizvede dva tisoč ton tobačnih izdelkov, letna poraba tobaka med Hrvati pa je kar štirikrat višja, saj pokadijo osem tisoč ton tobaka na leto.

Temu primerna je tudi zdravstvena statistika. Hrvaška je namreč v Evropi na devetem mestu po številu na novo obolelih za pljučnim rakom, obenem je to druga najbolj razširjena bolezen na Hrvaškem. Za rakom večinoma zbolijo moški, glavni vzrok pa je kajenje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin