Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

HDZ

Četrtek, 28. 8. 2014, 12.05

8 let

Hrvaški HDZ napoveduje lustracijo in preimenovanje Titovih ulic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko vse pogosteje omenja lustracijo, ko bo njegova stranka prišla na oblast.

Karamarko je med drugim napovedal, da bodo "opravili" s "kvazi zgodovinarji" ter preimenovali vse trge in ulice, ki so poimenovane po nekdanjem jugoslovanskem predsedniku Josipu Brozu Titu.

"Zločinca Tita bomo pregnali z vseh ulic in trgov na Hrvaškem" "Ko bo HDZ prišla na oblast, kar se bo zgodilo po naslednjih parlamentarnih volitvah, bomo najprej izvedli lustracijo v obsegu, ki bo danes možen," so hrvaški mediji povzeli izjavo Karamarka s srečanja v Dubrovniku prejšnji konec tedna ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov.

Za Karamarka je najbolj sporna vloga nekdanjega komunističnega voditelja Tita, ki bo očitno prvi na udaru lustracije. "Tega zločinca bomo pregnali z vseh ulic in trgov na Hrvaškem," je napovedal. Ob tem je po njegovi oceni najpomembneje, da bi "dokončno uredili in poenotili" hrvaški izobraževalni sistem, da ne bi "kvazi zgodovinarji pisali zgodovine po svoje".

Skupaj z Janšo pripravili amandma o nujnosti lustracije "O zgodovini moramo pisati realno, da ne bi še naprej učili kvazi komunistične zgodovine, v kateri enega izmed desetih največjih svetovnih zločincev, Broza Tita, predstavljajo kot nekega veseljaka in hedonista, torej povsem normalnega človeka. Ta sodelavec NKVD (nekdanje sovjetske obveščevalne službe) in Stalina, izvajalec tisočev in tisočev umorov, mora biti sankcioniran," je dejal Karamarko, ki je tudi sam diplomiral iz zgodovine v Zagrebu v času Jugoslavije.

HDZ je skupaj s stranko madžarskega premiera Viktorja Urbana Fides, Državljansko platformo iz Poljske in SDS Janeza Janše pripravila amandma o nujnosti lustracije v vseh postkomunističnih državah, ki je bil sprejet v program Evropske ljudske stranke (EPP).

Ne spreglejte