Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2015,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Tomislav Karamarko Zoran Milanović volitve HDZ

Četrtek, 5. 11. 2015, 14.03

8 let

Hrvaške volitve: šef obveščevalcev proti komunističnemu privilegirancu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška bo na volitvah izbirala med dvema povsem različnima predsednikoma vlade.

Ankete napovedujejo, da bodo nedeljske volitve na Hrvaškem napete, saj ni očitnega zmagovalca. Tesno naj bi zmagala ali koalicija okoli HDZ ali pa koalicija trenutne vlade SDP. Tako bi bil prihodnji hrvaški premier lahko trenutni premier Zoran Milanović ali pa predsednik HDZ Tomislav Karamarko. Med njima pa je toliko razlik, da gre za dva povsem različna politika in dve različni politični opciji.

Tri skupne lastnosti Po navedbah Globusa naj bi imela Karamarko in Milanović le tri skupne lastnosti: oba sta ambiciozna, nimata velikega znanja o ekonomiji in nista deloholika. Vse preostalo je kot dan in noč.

Šef obveščevalcev vs. bruseljski diplomat HDZ je za volitve izbrala stranke v Domoljubni koaliciji, ki v sloganu obljublja močno Hrvaško. Tomislav Karamarko je bil eden od ustanovnih članov HDZ, a je leta 1993 stranko zapustil, ponovno pa se ji je pridružil leta 2011. V času članstva je bil šef kabineta dveh premierjev in predsednika sabora, nato pa načelnik zagrebške upravne enote in pomočnik ministra za notranje zadeve.

Leta 2000 je bil šef volilnega štaba predsedniškega kandidata Stjepana Mesića, po Mesićevi izvolitvi pa so ga imenovali za njegovega svetovalca za nacionalno varnost. Leta 2004 je postal šef hrvaške protiobveščevalne agencije, pozneje še obveščevalne agencije SOA, leta 2008 pa notranji minister.

Odkar je od leta 2012 predsednik HDZ, se zavzema za retuđmanizacijo Hrvaške. To je bilo opazno tudi na letošnji proslavi ob obletnici operacije Nevihta v Kninu, kjer so odkrili velikanski spomenik Franju Tuđmanu. Karamarko je prepričan, da je Franjo Tuđman tako velik državnik kot George Washington. Je zagrizen antikomunist, zagovornik patriotizma.

Po drugi strani se je Milanović kalil v Bruslju, kjer je bil štiri leta v diplomatski službi. Njegova želja naj bi bila pripadnost mednarodni eliti, velikohrvaški duh mu je tuj.

Oče zapornik iz Pliberka vs. oče šef kabineta Tripala Zoran Milanović je mestni človek, njegov ded je bil partizan, njegov oče pa šef kabineta legendarnega hrvaškega politika Mika Tripala, enega od vodij hrvaške pomladi v 70. letih 20. stoletja. Milanoviću zato HDZ očita, da je živel privilegirano otroštvo partijskega funkcionarja.

Med najbolj bizarne očitke Milanovićevega elitizma na primer spada ta, da je v študentskih letih s kolegi z zagrebške pravne fakultete igral družabno igro Trivial Pursuit v angleščini, ker je bila igra pač kupljena v tujini. Še bolj bizarno je, da je bil njegov oče nekaj časa tudi član HDZ.

Če je bila Milanovićeva družina del elite, je bila Karamarkova preganjana. Karamarko je iz vasi Dalmatinska Zagora – njegova mama je iz Knina, oče iz Kruševa, rojen je v Zadru, a je od šestega leta živel v Zagrebu, zato se Zadra spominja z nostalgijo izgubljenega doma. Njegov oče je bil po drugi svetovni vojni zaprt, ker so ga skupaj z bratom na t. i. Križevem potu iz Pliberka vrnili v Beograd. Na letošnjo obletnico dogodkov v Pliberku je Karamarko odpeljal tudi svojega sina, "da se bo vedno spominjal trpljenja svojega deda". Mimogrede: njegov sin je član mladih HDZ. V študentskih letih, ko je v Zagrebu študiral zgodovino, naj bi ga zaradi njegovega katoliškega aktivizma in stikov s poljskim gibanjem Solidarnost zasledovala Udba.

Introvertirani Karamarko vs. ekstravertirani Milanović Različna sta tudi po značaju. Karamarko je introvertiran, Milanović ekstravertiran. Imata popolnoma nasprotna stališča do vere in Cerkve, mednarodnih odnosov, patriotizma. Celo hobije imata različne: Milanović je športni tip, nekoč boksar, zdaj strasten gorski kolesar. Karamarko je sicer v mladosti igral košarko, a se je športno udejstvoval le v strankarske namene.

Karamarkov ideološki vzornik je papež Wojtyła, s seboj je dolgo nosil svetinjo, blagoslovljeno na njegovem grobu, zavzema se tudi za duhovni in ideološki preporod Hrvaške. Milanović je dejal, da je njegov politični vzornik Miko Tripalo.

Mesec dni stara hčerka vs. govorice o ljubicah Karamarko, ki prisega na družinske vrednote, se je tri leta po ločitvi od prve žene letos maja drugič v tajnosti poročil z dolgoletno ljubico, direktorico marketinške agencije Ano Šarić. Iz prvega zakona ima dva odrasla otroka, z drugo ženo Ano se mu je pred mesecem dni rodila hči Katarina, poimenovana po Karamarkovi mami.

Lani je hrvaški rumeni tisk razburkala zgodba o tem, da se od svoje dolgoletne žene Sanje Musić-Milanović ločuje Zoran Milanović, njegova ljubica pa naj bi bila noseča. Iz kabineta premierja so novico zanikali in uradno je Milanović še poročen, čeprav se z ženo že dve leti ni pojavil v javnosti. Zakonca imata dva sinova, o nezakonskih otrocih Zorana Milanović pa v predvolilni kampanji ni bilo govora.

Ne spreglejte