Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
13.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška volitve upokojenci božičnica posojilo

Četrtek, 10. 9. 2015, 13.13

7 let, 12 mesecev

Hrvaške predvolilne poteze: upokojencem božičnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada je danes predlagala spremembe zakona o pokojninskem skladu, s katerimi nameravajo decembra vsem upokojencem zagotoviti izplačilo enkratnega denarnega zneska.

Najvišje božičnice, med 300 in 350 kunami (med 39,5 in 46 evri), naj bi dobili upokojenci z najnižjimi pokojninami.

Poseben pokojninski sklad Denar bodo izplačali iz posebnega pokojninskega sklada, ki so ga oblikovali leta 1998, ko je hrvaško ustavno sodišče odločilo, da mora država izplačati odškodnino upokojencem zaradi nezakonitega znižanja pokojnin med letoma 1993 in 1998.

V skladu je ostal denar, ki ga niso mogli izplačati, predvsem zato, ker so upravičenci umrli, niso pa imeli dedičev prvega redu. Zadnji obrok odškodnin so izplačali 19. decembra 2013.

Enkratno nakazilo naj bi na račune upokojencev prišlo po 18. decembru, ko bodo lahko sprostili denar iz sklada.

Hrvaška vlada potrdila konverzijo posojil v švicarskih frankih v evrska Drugo sporočilo hrvaške vlade v prid državljanom pa je bilo, da bo v sabor poslala predlog sprememb zakonov, s katerimi bodo omogočili pretvorbo posojil, ki so jih državljani vzeli v švicarskih frankih, v evrske zneske. Posojilojemalci v švicarskih frankih naj bi že oktobra svoje obveznosti plačali v skladu z valutno klavzulo, ki velja za evrska posojila.

Kupovanje glasov? Hrvaški mediji pa ob takšnih potezah poročajo, da levosredinska vlada z vrsto socialnih ukrepov, kot so božičnice za upokojence, pretvorba posojil v švicarskih frankih v evrska, vrednotnice za cenejšo električno energijo za socialno ogroženo prebivalstvo in podobno, kupuje glasove volivcev pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo predvidoma novembra.

Premier Zoran Milanović je na seji vlade danes še napovedal, da bodo v primeru zmage na volitvah od bank, ki poslujejo na Hrvaškem, zahtevali, naj pojasnijo, zakaj so obresti za posojila na Hrvaškem nekajkrat višje kot v državah, v katerih imajo banke sedež.

Ne spreglejte