Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2013,
14.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija orožje prodaja Hrvaška

Nedelja, 24. 2. 2013, 14.45

7 let, 12 mesecev

Hrvaška prodajala orožje v Sirijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška spletna stran Jutarnji list razkriva, da naj bi sirski uporniki v državljanski vojni uporabljali tudi orožje iz Hrvaške, medtem pa hrvaška vlada zanika, da bi prodajala orožje upornikom.

Sirski uporniki naj bi v boju proti sirskemu režimu Bašarja Al Asada uporabljali hrvaško orožje, kar naj bi za Jutarnji list zanikal hrvaški funkcionar, ki ni želel biti imenovan, pri tem pa poudaril, da Hrvaška orožja ni posredovala nobeni strani, ki si stojita nasproti v Siriji, in da v takšnem poslu ni bila posrednica.

"Niti eno orožje ne more brez nadzora zapustiti države "Ni mogoče, niti eno orožje, ki je izdelano na Hrvaškem, ne more brez nadzora zapustiti države, zagotavljamo pa vam, da od Hrvaške ni prišlo niti eno samo orožje v Sirijo," je povedal neimenovani hrvaški funkcionar.

Libanonski spletni portal Nau, ki je specializiran za dogajanje na Bližnjem vzhodu, je namreč pisal, da protioklepno orožje, ki so ga sirski uporniki pred kratkim začeli uporabljati v boju proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, prihaja iz Hrvaške. Trdi še, da uporniki razpolagajo z raketnimi metalci granat M79, ročnimi metalci granat RBG-6 in mitraljezom M60, ki ga je hrvaška vojska uporabljala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Libanonski spletni portal je razkril dve teoriji, kako je orožje prišlo v Sirijo Portal Nau pa piše o dveh teorijah, kako naj bi orožje prišlo v roke upornikov. Po prvi teoriji naj bi orožje prišlo neposredno iz Hrvaške, medtem ko naj bi po drugi teoriji Hrvaška pred nekaj leti orožje poslala v Libijo nasprotnikom režima Moamera Gadafija, ki se je zdaj znašlo v Siriji.

Če bi bilo potrjeno, da je orožje iz Hrvaške zašlo v Sirijo, bi se po pisanju Blic Onlina Hrvaška znašla v nelagodnem položaju, saj je sprejela sankcije proti Siriji, ki jih je razglasila Evropska unija, ta pa prepoveduje prodajo orožja v Sirijo. V hrvaški vladi trdijo, da spoštujejo sankcije in da ne prodajajo orožja sirskim upornikom. Pri tem pa ne zanemarjajo možnosti, da bi orožje iz Hrvaške v Sirijo lahko prišlo prek Libije.

Oficir sirske vojske: Orožje je hrvaškega porekla Visoki oficir sirske vojske Ahmad Munir je za Večernji list povedal, da ves svet pošilja upornikom orožje, vendar ni potrdil, da je Hrvaška neposredno vpletena v prodajo orožja. "Res je, da je po naših informacijah orožje hrvaškega porekla, ki pa so ga teroristi in uporniki dobili prek trgovca z orožjem, ta pa jih je z ladjami prepeljal iz Turčije v Sirijo," je povedal Munir.

Ne spreglejte