SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška na udaru: tresla so se tla, strele netile požare

1

termometer

Za Hrvati je pestra noč. Seizmografi so 39 minut čez polnoč zabeležili zmeren potres magnitude 2,7, severovzhodno od Zagreba, strele pa so povzročile več požarov na hrvaški obali.

Hrvaški seizmografi so zaznali zmeren potres magnitude 2,7, ki so ga čutili prebivalci zahodnega dela zagrebške županije. Epicenter je bil dva kilometra od kraja Jablanovec nedaleč od Zaprešića, sunek pa so čutili tudi prebivalci okoliških mest, tudi v Zagrebu in Samoborju.

Okna in stekleni predmeti žvenketajo, kot da bi se mimo peljal težek tovornjak Magnituda potresa v žarišču je bila 4. stopnje po Mercallijevi lestvici na globini desetih kilometrov. Značilnost sunka takšne moči je, da "okna na hišah in stekleni predmeti žvenketajo, kot da bi se mimo peljal težek tovornjak", so pojasnili seizmologi.

Prebivalci Jablanovca in okoliških mest so povedali, da so se tla majala kakšnih pet sekund, nekateri pa so se zaradi potresa zbudili in ustrašili. Poročil o morebitni gmotni škodi ni.

Požari in poplavljene ulice Strele so povzročile več požarov na stanovanjskih objektih na območju Zadra in na otoku Cresu. Močan naliv je v dveh urah poplavil ulice v Zadru, gasilci pa so večkrat posredovali. O poškodovanih ne poročajo.

Gasilci so zaradi požarov na hišah, ki so jih povzročile strele, posredovali na območju Nina in v zadrski soseski Skročina. V Zemuniku je strela zadela tudi avtomobil, v Kruševu pa so zaradi udara strele zagorele rastline nedaleč od hiš. Gasilci so morali zaradi udara strele posredovati tudi na otoku Pagu, a so vse požare hitro pogasili.

Kot dodajajo, je bilo v Zadru in Biogradu zaradi obilnega dežja in zamašene kanalizacije nekaj časa več ulic poplavljenih.

Gasilci so morali požar po udaru strele gasiti tudi na otoku Cresu. Hrvaški vremenoslovci napovedujejo spremenljivo vreme z nevihtami do srede tudi ob obali, nato pa naj bi se zjasnilo s temperaturami okrog 25 stopinj Celzija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin