Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francija recesija

Sreda, 15. 5. 2013, 10.11

8 let

Hollande obljublja reforme v zameno za fiskalni odpustek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski predsednik Francois Hollande je v Bruslju obljubil, da bo nadaljeval reforme za zagon konkurenčnosti drugega največjega evropskega gospodarstva.

Evropska komisija to od Francije zahteva v zameno za dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega primanjkljaja.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je potrdil, da bo komisija 29. maja predlagala dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja Francije, a spomnil, da se bodo morale s tem strinjati tudi druge članice unije.

Hollande: Nadoknaditi želim zamujeni čas Ta čas moramo izkoristiti za reforme za zagon konkurenčnosti, je poudaril Hollande. Francija je po njegovih besedah v zadnjem letu storila veliko, reformirala je odločno, hitro in daljnosežno, a še se bo reformirala, ne zaradi Bruslja, ampak zaradi sebe.

Barroso je ponovil, da seveda Bruselj tako od Francije kot od drugih članic pričakuje verodostojne reforme, in izrazil prepričanje, da v Franciji obstaja volja za izvedbo ambicioznih reform za zagon konkurenčnosti.

Hollande se je v Bruslju udeležil tedenskega zasedanja evropskih komisarjev. Od zadnjega obiska francoskega predsednika na kolegiju je preteklo šestnajst let. "Nadoknaditi želim zamujeni čas," je pripomnil Hollande in izpostavil pomen institucij EU.

Treba je storiti vse za izhod Evrope iz recesije Obisk francoskega predsednika je zaznamovala novica iz Pariza, da je Francija drugič po letu 2009 zdrsnila v recesijo. Tako ni presenečenje, da je Hollande v Bruslju pozval, da je treba storiti vse za izhod Evrope iz recesije.

Hollande vidi tri vzroke za recesijo: nakopičeni učinki zategovanja pasu, pomanjkanje likvidnosti in izguba zaupanja v območje evra. Barroso pa je ponovil, da je treba najti pravo ravnotežje med zategovanjem pasu in ukrepi za zagon rasti.

Pozneje je francoski predsednik dejal, da letos pričakuje stagnacijo francoskega gospodarstva. S tem je Hollande nekoliko poslabšal nedavne napovedi francoskega finančnega ministra Pierra Moscovicija, ki je za letos napovedal 0,1-odstotno rast.

"Evropa je Francija in Francija je Evropa" Informacije, da je Francija v prvem trimesečju zdrsnila v recesijo, so po njegovem mnenju sicer "razglasitev nečesa, kar se je že zgodilo, in ne napoved nečesa, kar se še bo". Zavrnil je tudi namige novinarjev, da naj bi prav Francija, drugo največje gospodarstvo območja evra, zavirala rast območja evra.

Sicer pa je bilo mogoče na skupni novinarski konferenci Hollanda in Barrosa slišati veliko besed o pomenu Evrope in Francije v njej. "Evropa ni tuja sila. Evropa je Francija in Francija je Evropa," je poudaril Barroso.

Hollande in Barroso sta se po srečanju z novinarji odpravila na mednarodno donatorsko konferenco za Mali, od koder sporočajo, da so že skoraj dosegli cilj in zbrali dve milijardi evrov v pomoč pri politični in gospodarski obnovi od vojne razdejane države.

Ne spreglejte