Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2013,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sodelovanje

Torek, 22. 1. 2013, 8.34

8 let

Hollande: Mi smo tisti, ki moramo pokazati, kam pelje pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Berlinu so potekale slovesnosti ob 50. obletnici podpisa elizejske pogodbe, ki je postavila temelje sprave in prijateljstva med Francijo in Nemčijo. Srečala sta se parlamenta obeh držav.

Uvod v prazničen dan se je začel na francoskem veleposlaništvu, kjer je francoski predsednik Francois Hollande sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Voditeljema se je na srečanju za zaprtimi vrati v prostorih veleposlaništva pri Brandenburških vratih pridružilo še več kulturnikov iz obeh držav, med drugim režiserji, skladatelji in založniki.

Slovesnosti so v nemški prestolnici potekale ves dan. V središču pozornosti je bilo najprej srečanje zgornjih domov obeh parlamentov, nemškega bundesrata in francoskega senata, nato pa skupna seja vlad in še skupna seja nemškega bundestaga in francoske narodne skupščine. Slavje se je zaključilo s koncertom v berlinski filharmoniji, ki mu je na povabilo nemškega predsednika Joachima Gaucka sledila še večerja. Ob tej priložnosti je v nemško prestolnico pripotovalo kakih 400 francoskih poslancev in številni ministri.

Zavezala sta se še k tesnejšemu sodelovanju Merklova in Hollande sta se zavezala, da bo sodelovanje med njunima državama v prihodnosti še tesnejše, ter izpostavila skupno odgovornost Nemčije in Francije za Evropo. Med drugim sta napovedala krepitev sodelovanja na področju zunanje in obrambne politike. Merklova pa ni Franciji dajala novih obljub glede pomoči pri vojaškem posredovanju v Maliju.

Kanclerka je sicer pohvalila napore Francije proti islamistom na severu Malija in menila, da s tem pomaga "vsem nam v Evropi in na svetu". Hollande je pohvalil podporo Nemčije z dvema transportnima letaloma transall.

Maja bosta predstavila skupne predloge za poglobitev sodelovanja v Evropi Kanclerka in predsednik sta tudi obljubila, da bosta do maja predstavila skupne predloge za poglobitev gospodarskega in političnega sodelovanja v Evropi. Tudi dogovor glede prihodnjega večletnega finančnega okvira EU bo dosežen na osnovi skupnega kompromisnega predloga, sta zatrdila.

Hollande je poudaril, da je treba Evropi izkazati zaupanje v njeno prihodnost, Nemčija in Francija pa morata kot motor Evrope poskrbeti za to, da k temu pritegneta še druge države. "Mi smo tisti, ki moramo pokazati, kam pelje pot," je dejal.

V skupni izjavi, ki so jo potrdili nemški in francoski poslanci piše, da stoji Evropa pred velikimi gospodarskimi in političnimi izzivi. In prav v teh kriznih časih bi bilo treba nemško-francosko sodelovanje še posebej izkoristiti za krepitev povezanosti celotne EU.

Večja enotnost in povezanost Evrope, ki je ne bi smela zmotiti razhajanja pri gospodarskih in monetarnih vprašanjih, bi morala predvsem "mladim v Evropi dati novo perspektivo za izobraževanje, zaposlitev in rast", še poudarjajo poslanci.

Hollande in Merklova o elizejski pogodbi že v ponedeljek Ob robu slovesnosti ob obletnici podpisa elizejske pogodbe sta se v ponedeljek zvečer Merklova in Hollande srečala z mladimi študenti iz Nemčije in Francije, kasneje pa sta še skupaj večerjala. V pogovoru sta se še posebej dotaknila pomena elizejske pogodbe, ki je po njunem mnenju poglavitno vplivala na današnjo podobo vse bolj povezane stare celine. Merklova in Hollande sta poudarila pomen prijateljstva obeh nacij, govorila pa sta tudi o skupni obrambni politiki, brezposelnosti mladih, energetski politiki in drugih aktualnih temah.

Merklova: Nelogično je, da v zunanji in obrambni politiki ne sodelujemo še bolj tesno Srečanja na najvišji ravni se je udeležilo tudi približno 200 študentov, ki so sodelovali v debati obeh voditeljev. "Evropa je na področju uvedbe skupne obrambne politike prepočasna," je dejal Hollande, ki pa se je obenem zahvalil Nemčiji za njeno logistično podporo pri vojaškem posredovanju v Maliju. Merklova je ob tem dejala: "Nelogično je, da v zunanji in obrambni politiki ne sodelujemo še bolj tesno." Ob tem se je kanclerka zavzela za še bolj tesno in partnersko sodelovanje med državama.

Osrednja točka pogovora je bila tudi velika brezposelnost mladih v Evropi. Hollande je dejal, da želi s sredstvi, dobljenimi z davkom na finančne transakcije, financirati izobraževalne programe za mlade. Mladi so po drugi strani kritizirali skrajšanje evropskega programa za izmenjavo študentov Erasmus.

Kanclerka se bo, ko bo imela več časa, učila francosko Voditelja sta govorila tudi o odnosu do jedrske energije, pri čemer je Merklova izpostavila potrebo po sodelovanju pri projektih obnovljive energije.

Kot zanimivost velja poudariti, da sogovornika ne razumeta jezika drug drugega, zato sta imela ob sebi tolmače ali pa sta se pogovarjala v angleškem jeziku. Ob tej priložnosti je zato nemška kanclerka dejala, da se namerava v prihodnosti, ko bo imela več časa, učiti francoščino. O tem, ali se namerava tudi Hollande učiti nemško, mediji ne poročajo.

Ne spreglejte