SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hillary Clinton: Asad je izgubil legitimnost

2

termometer

Ameriška državna sekretarka je izjavila, da je sirski predsednik Bašar al Asad izgubil legitimnost, potem ko so protestniki v Damasku napadli poslopji ameriškega in francoskega veleposlaništva.

Napad naj bi vzpodbujala sirska državna televizija, ker sta ameriški veleposlanik Robert Ford in njegov francoski kolega Eric Chevalier minuli petek obiskala mesto Hama, vrelišče protestov proti Asadovemu režimu. "Asad ni nepogrešljiv" Clintonova je ocenila, da Asadov režim uporablja protiameriške proteste, da bi odvrnil pozornost javnosti od lastne surovosti nad demonstranti. "Izgubil je legitimnost, ker ni izpolnil obljub in ker je iskal ter našel pomoč za zatiranje lastnega prebivalstva pri Irancih. Asad ni nepogrešljiv in za nas ni nujno, da ostane na oblasti," je po srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton povedala Clintonova.

"Gre za hujskanje s strani ZDA" Sirsko zunanje ministrstvo je v odzivu zapisalo, da izjave Clintonove še dodatno dokazujejo, da se ZDA vmešavajo v notranje zadeve Sirije. "Pri teh pripombah gre za hujskanje, katerega cilj je nadaljevanje notranjepolitične krize in ni v interesu sirskega ljudstva, ki podpira svoje voditelje" so poudarili na ministrstvu.

V Damasku so še poudarili, da odnosi med Sirijo in ZDA temeljijo na načelu nevmešavanja. Izrazili so tudi pričakovanje, da bodo ZDA spoštovale to načelo in se vzdržale dejanj, ki bi lahko vznemirila Sirce.

Fillon: Asad je šel preko vseh meja Francoski premier Francois Fillon pa je ponedeljkova napada označil za nesprejemljiva ter dejal, da je "Asad šel preko vseh meja". Varnostni svet ZN je pozval k ukrepanju, saj postaja po njegovih besedah "tišina v Siriji nevzdržna".

Fillon se je kritično odzval tudi na deljena mnenja držav članic Varnostnega sveta glede Sirije. "Francija in druge evropske države so Varnostnemu svetu ZN predložile resolucijo, sprejetje katere sta onemogočili Rusija in Kitajska," je spomnil in dodal, da "to ni več sprejemljivo".

V protestih je doslej umrlo okoli 1700 ljudi Protesti proti Asadu so se sicer začeli marca in doslej je umrlo okoli 1700 ljudi, več tisoč jih je bilo aretiranih, kakih 15.000 pa je pobegnilo v sosednjo Turčijo.

Clintonova in Ashtonova sta sicer govorili tudi o Libiji in državna sekretarka je dejala, da so priprave na čas po odhodu Moamerja Gadafja z oblasti v polnem teku, kar mednarodna skupnost podpira. ZDA podpirajo najavo EU, da bo odprla svoj urad v Bengaziju, kjer imajo sedež libijski uporniki. Govorili sta tudi o drugih državah, kjer poteka demokratična tranzicija, kot sta Egipt in Tunizija, kakor tudi o Zahodnem Balkanu.

Clintonova si želi več napredka na severu Kosova Clintonova je povedala, da želijo ZDA in EU podpreti države s tega območja pri izgradnji cvetočih, mirnih in demokratičnih družb ter na njihovi poti proti polnopravnemu članstvu v evroatlantskih integracijah. Pohvalila je nedavno doseženi dogovor med Srbijo in Kosovom v okviru dialoga pod okriljem EU, a to je šele začetek in dogovorjeno bo treba uresničiti. Clintonova si želi več napredka, še posebej na severu Kosova, in pričakuje, da bosta obe strani dosegli praktične sporazume za izboljšanje življenj ljudi, normalizacijo odnosov in priključitev EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin