Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
16.42

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anonymous Charlie Hebdo džihadisti

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 16.42

2 leti, 5 mesecev

Hekerji Anonymous napadli spletno stran francoskih ekstremistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hekerska skupina Anonymous je v maščevanju za napad na uredništvo tednika Charlie Hebdo vdrla na spletno stran francoskih džihadistov in jo onemogočila.

Že v petek je belgijska veja hekerskih aktivistov Anonymous v videu na spletnem portalu YouTube napovedala vojno proti "Al Kaidi, Islamski državi in drugim teroristom", v ločeni objavi pa obljubila več napadov.

V soboto so Anonymous vdrli v francosko spletno mesto ansar-alhaqq.net, ki jo povezujejo z ekstremisti, ter obiskovalce preusmerili na brskalnik DuckDuckGo, poroča Independent.

Video, objavljen v francoskem jeziku, je od petka na YouTubu nabral že več kot štiri milijone ogledov, njegova angleška različica pa več kot pol milijona. Objavam Anonymousa na Twitterju pod uporabniškim računom OpCharlieHebdo sledi 47.500 tisoč sledilcev.

Anonimna hekerska skupina Anonymous je v preteklosti že izpeljala serijo napadov na korporacije, religijske in vladne organizacije. Z najnovejšimi akcijami želijo braniti svobodo govora in novinarsko svobodo.

Približno 1.400 prebivalcev Francije želi med džihadiste ali pa je že med njimi Medtem pa se je okoli 1.400 prebivalcev Francije že pridružilo ali se želi pridružiti džihadistom v Siriji ali Iraku, je v pogovoru za televizijo BFMTV dejal predsednik francoske vlade Manuel Valls.

"Približno 70 francoskih državljanov oziroma prebivalcev pa je v Siriji in Iraku umrlo v vrstah teroristov," je dodal francoski premier.

V slabih treh letih število francoskih džihadistov naraslo s 30 na 1.400 Zadnje številke kažejo velik porast od sredine decembra, ko so francoske oblasti ocenjevale, da je v Siriji ali Iraku med borci tako imenovane Islamske države oziroma se tja odpravlja okoli 1.200 francoskih državljanov ali prebivalcev Francije.

"Gre za velik skok v zelo kratkem času. Ko sem postal notranji minister (sredi leta 2012 ), jih je bilo okoli 30, zdaj pa 1.400," je še dejal Valls, zdaj francoski premier.

Brata Kouachi sta se "izurila za ubijanje in sejanje terorja" Brata Cherif in Said Kouachi, ki sta minulo sredo napadla pariški satirični tednik Charlie Hebdo, naj bi zapustila Francijo, "da bi se izurila za ubijanje in sejanje terorja", je dejal Valls.

Tretji napadalec, Amedy Coulibaly, ki je v petek zajel več talcev v judovski trgovini, pa na takem "usposabljanju" ni bil in obveščevalne službe nanj niso bile pozorne, je še pojasnil premier.

Brata Kouachi sta na uredništvu tednika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi, 11 pa ranila. Coulibaly je zajel več talcev v judovski trgovini. V obračunu s policijo so bili vsi trije napadalci ubiti, ob njih pa so v judovski trgovini umrli še štirje talci. Coulibaly je sicer dan pred tem ubil policistko in ranil še dva človeka.

V vrstah džihadistov Islamske države iz Evrope največ Francozov in Belgijcev Francoske oblasti so decembra sporočile, da so razbile okoli deset skupin in omrežij, ki so novačili borce za džihadiste v Siriji in Iraku. V vrste džihadistov Islamske države, ki so zavzeli velika območja Sirije in Iraka, naj bi iz Evrope šlo največ prebivalcev Francije in tudi Belgije

Ne spreglejte