SiolNET. Novice Svet
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hašokdžijevo truplo naj bi uničili v kislini

0,75

termometer

Džamal Hašodži
Foto: Reuters

Truplo savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je izginil pred natanko mesecem dni, naj bi razgradili v kislini, je za turški časnik Hürriyet dejal Yasin Aktay, svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Podobno je poročal tudi že ameriški časnik Washington Post, za katerega je pisal Hašokdži.

"Trupla so se znebili tako, da so ga razkrojili," je dejal Yasin Aktay. Pojasnil je, da so storilci želeli biti prepričani, da od trupla ne bo ostalo nič.

Že Washington Post, ki je navajal turški vir, je poročal podobno. Po informaciji časnika so na vrtu savdskega konzulata v Istanbulu našli biološke dokaze, a so savdske oblasti nato prepovedale podrobnejšo preiskavo vrta, navaja nemški portal DW.

Savdska Arabija zastava Novice Savdski zunanji minister: Ne vemo, kje je Hašodžijevo truplo

Omenjeni ameriški časnik je danes objavil prispevek turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, v katerem je slednji zapisal, da je ukaz za umor Džamala Hašokdžija prišel z najvišjega vrha savdske vlade. "V zadnjem mesecu je Turčija napela vse sile, da bi osvetlila vse vidike tega primera," je v mnenjskem prispevku zapisal Erdogan in dodal, da so ti napori obrodili ugotovitev, da je Hašodžija umoril vod smrti ter da je šlo za naklepen umor.

Turški predsednik je tudi zapisal, da je še nekaj pomembnih vprašanj, kot je to, kje je truplo, in kdo je lokalni sodelavec, za katerega savdska stran trdi, da mu je izročila posmrtne ostanke.

Savdske oblasti so doslej po Erdoganovih navedbah zavračale odgovore na ta vprašanja, a "vemo, da so krivci med 18 osumljenimi, aretiranimi v Savdski Arabiji". "Vemo tudi, da so ti posamezniki prišli, da bi izvedli ukaza: Ubijte Hašokdžija in odidite. Konec koncev vemo, da je ukaz za umor Hašokdžija prišel z najvišje ravni savdske vlade," je še zapisal Erdogan.

Kritik savdskih oblasti je izginil pred mesecem dni, 2. oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu in kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Rijad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne kasneje, ko je tudi aretiral 18 osumljenih.

Turško pravosodje je v sredo prvič potrdilo, da naj bil Hašokdži zadavljen takoj po prihodu na savdski konzulat, njegovo truplo pa so razkosali.

Savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman je medtem Hašodžija označil za nevarnega islamista, kot sta poročala Washington Post in New York Times. V telefonskem pogovoru s predstavniki Bele hiše teden dni po izginotju novinarja je savdski princ trdil, da je bil Hašokdži član Muslimanske bratovščine. Družina ubitega novinarja je navedbe Rijada že zavrnila.

Džamal Hašodži Novice Kaj je Hašokdži pisal v svoji zadnji kolumni

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin