Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2012,
10.11

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael Iran vojna

Četrtek, 16. 8. 2012, 10.11

8 let, 2 meseca

Hamenej: Izrael je umetna tvorba, ki mora izginiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelski minister v odhajanju je izjavil, da bi napad na Iran izzval enomesečno vojno, v kateri bi najbrž umrlo okrog 500 Izraelcev.

Matan Vilnai, izraelski minister za obrambo, je povedal, da bi v tem primeru boji potekali na več frontah in da bi bilo na izraelska mesta izstreljenih več sto raket. Po njegovih besedah je Izrael pripravljen tudi na napad iranskih poslopij za razvoj jedrske energije.

Medtem se je pojavil tudi ameriški bloger, ki trdi, da je objavil načrte izraelskega napada na Iran. Richard Silverstein, ki že več let piše blog, v katerem se zavzema za rešitev izraelsko-arabskega spora, je za BBC povedal, da naj bi dobil interni dopis, v katerem je natančno navedeno, kako namerava izraelska vojska Iranu preprečiti razvoj jedrskega orožja.

Najprej spletni, nato še bombni napadČe sklepamo po teh načrtih, naj bi se vojaška operacija začela z velikim spletnim napadom na iransko infrastrukturo, ki bi mu sledilo silovito bombardiranje poslopij za razvoj jedrske energije. Pravi cilji teh napadov bi bili vojaška koordinacijska središča, poslopja za raziskave in razvoj ter domovi vodilnih oseb pri razvoju jedrske in raketne tehnologije. Temu bi sledili še letalski napadi na preostale cilje, pomembne za razvoj jedrskega programa.

Pristnosti dokumentov, ki jih navaja Silverstein, ni mogoče potrditi, a Vilnai je med drugim poudaril, da je Izrael pripravljen kot še nikoli do zdaj. Iran, ki ves čas vztraja, da je njegov jedrski program izključno miroljubnega značaja, obenem opozarja, da bi ob napadu Izraela in ZDA tudi sam oziroma skupaj z zavezniki odgovoril s polno vojaško močjo.

Hamenej: Izrael je umetni izrastek na Bližnjem vzhoduIranski vrhovni verski vodja, Ajatola Hamenej, je pred petkovimi demonstracijami proti Izraelu in v podporo Palestincem poudaril, da je Izrael umetna tvorba, ki mora izginiti.

Hamenej je v svojem včerajšnjem govoru poudaril, da bo "zvezda upanja", ki je sijala nad Iranom v času islamske revolucije in v obdobju med 1980-1988 v času vojne z Irakom, obsijala tudi Palestino in jim pomagala pridobiti izgubljeno zemljo. Ob tem je še poudaril, da je podpora Palestini verska dolžnost vseh Irancev.

Ne spreglejte