Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ratko Mladić

Četrtek, 2. 6. 2011, 12.48

8 let

Haaško sodišče imenovalo Mladićevega odvetnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je imenovalo srbskega odvetnika Aleksandra Aleksića, za začasnega pravnega zastopnika obtoženca Ratka Mladića.

V odločitvi, ki jo je podpisal namestnik tajnika haaškega sodišča Ken Roberts, je zapisano, da bo Aleksić zastopal Mladića ob njegovem prvem nastopu pred sodiščem v petek in tudi v drugih primerih, dokler ne bo imenovan stalni odvetnik. Milošević se je pred sodiščem zagovarjal sam Haaško sodišče je Mladiću odredilo začasnega odvetnika, ker se nekdanji general še ni izrekel, kdo ga bo zastopal pred sodiščem oziroma kako namerava pripraviti svojo obrambo. V preteklosti so se nekateri haaški obtoženci, med njimi tudi nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, sami zagovarjali pred sodiščem. Obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti Nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić bo v petek dopoldne stopil pred sodnike v Haagu, da se izreče o svoji krivdi glede točk obtožnice. Ta ga v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH in genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov.

Mladić naj bi prejemal kemoterapijo Mladić sicer lahko ob prvem nastopu zavrne izrekanje o krivdi in v tem primeru bo moral odgovor podati v roku enega meseca. Mladićev odvetnik v Srbiji Miloš Šaljić medtem trdi, da ima Mladić limfom in verjetno ne bo mogel prestati sojenja pred haaškim sodiščem. Šaljić je v beograjskem časniku Press objavil zdravniško diagnozo iz leta 2009, iz katere je razvidno, da je bil nekdanji srbski poveljnik med 20. aprilom in 18. julijem operiran in da je prejemal kemoterapijo.

Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je sicer za isti časnik to zavrnil in zatrdil, da je objavljena diagnoza ponaredek in da je domnevna bolezen le del Mladićeve obrambne strategije.

Mladić trenutno v bolnišnici Tako Šaljić kot Aleksić sta sicer danes tudi sporočila, da je Mladić trenutno v bolnišnici pripora v Scheveningnu. Glede tega je tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić pojasnila, da so Mladića res že v torek zvečer odpeljali v zdravstveni center pripora in da ga zdravniki pregledujejo, kar pa je običajen postopek ob prihodu v pripor.

"Ni nobenega znaka, da Mladića v petek ne bo na sodišče" "Dejstvo, da je Mladić v zdravstvenih prostorih, kjer se izvajajo te preiskave, ni nič neobičajnega," je povedala za ameriško tiskovno agencijo AP in dodala, da zaenkrat ni prav nobenega znaka, da Mladića v petek ne bo na sodišče.

Mladića so srbske varnostne sile aretirale 26. maja po 16 letih na begu, po zavrnitvi pritožbe na izročitev pa ga je Beograd v torek izročil Haagu, kjer čaka na sojenje v priporu v Scheveningnu.

Ne spreglejte